Yusufeli Barajının yapımı

Yusufeli Barajının yapımı -Yeşil Artvin Derneği: Yusufeli Barajı çevresel etkileri ve ülke ekonomisine zararları açısından Çoruh Vadisi projelerinden en zararlısıdır


ARTVİN (A.A) - Yeşil Artvin Derneği, Yusufeli Barajının çevresel etkileri ve ülke ekonomisine zararları açısından Çoruh Vadisi projelerinin en zararlısı olduğunu iddia etti.
     Dernek Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiyenin en yüksek, dünyanın üçüncü yüksek barajı olacağı söylenen Yusufeli Barajının temel atma töreninin, 26 Şubat 2013de gerçekleştirildiği anımsatıldı.
     Yusufeli Barajının yapımının on yıllardır yılan hikayesine dönen bir süreç olduğu savunulan açıklamaya, şöyle devam edildi:
     Daha önce ihalesi yapılmış, iptal edilmiş, yeniden yerleşim yeri için TBMM tarafından karar verilen yansıtıcılar bölgesi de ilçe yerleşimi için uygun bulunmadığından vazgeçilmiş, yeni bir yer bulunamamış, son olarak vazgeçilmiş olmasına rağmen yeniden yansıtıcılar bölgesi yerleşim yeri olarak kabul edilmiştir. Yusufeli Barajı çevresel etkileri ve ülke ekonomisine zararları açısından Çoruh Vadisi projelerinin en zararlısıdır. Bir ilçe merkezi ve onlarca köy tümüyle sular altında kalmakta, çok verimli tarım arazileri yok edilmektedir. Ekolojik açıdan çok değerli ve koruma altında olan Çoruh Vadisinin önemli bir kısmı Muratlı, Borçka ve Deriner Barajları göl havzası altında kalmış olup, halen inşaatı süren Artvin Barajı ile şimdi ihalesi yapılan Yusufeli Barajının tamamlanması halinde vadinin tamamı yok edilmiş olacaktır.
     Proje ile vadideki biyolojik çeşitlilik ve genetik kaynaklar ile endemik türlerin yok olacağı iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Yaban hayatı koruma alanı olarak belirlenmiş olan vadinin yok olması ile vadideki yaban hayatı da yok olacak, uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan türler yaşam alanlarını kaybedecektir. Bölge halkı göçe zorlanacak, vadi insansızlaştırılarak uluslararası maden tekellerinin yağmasına açılacak, Çoruh Vadisinde binlerce yılda oluşan sosyal yaşam ve kültürel yapı yok olacaktır. Çoruh Vadisinin her türlü bitkiye can veren mikro klima iklimi değişecek, dünyanın en önemli rafting parkuru sonsuza kadar yok edilecektir. Bizler Yusufeli Barajı projesine, bu projenin yapımına tümüyle karşı olduğumuzu tarihsel bir görev olarak Yusufeli ve ülke kamuoyuna duyuruyor, bu projeden hangi aşamada olursa olsun vazgeçilmesinin ülkenin yararına olacağını bir kez daha ifade ediyoruz.
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Yusufeli Barajının yapımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER