Zihinsel engelli atletin yürek burkan hikayesi

Zihinsel engelli atletin yürek burkan hikayesi -Trabzonda Karşıyaka Kulübünde spor yapan zihinsel engelli atlet Emrah Öztürk, bir yandan antrenman, diğer yandan temizlik yapıyor ve 4 kişilik ailesini geçindirmeye çalışıyor -Kaza


TRABZON (A.A) - Selçuk Kılıç - Trabzonda, Karşıyaka Kulübünde spor yapan 21 yaşındaki zihinsel engelli atlet Emrah Öztürkün hayat hikayesi yürek burkuyor.
     İtalyada Özel Sporcular Dünya Şampiyonasında 10 bin metrede 6ncılığı bulunan, Türkiyede Özel Sporcu kategorisinde yarı ve tam maraton koşan tek sporcu olan Emrah, maddi imkansızlıklarla boğuşuyor.
     Emrah, Hızırbey Mahallesinde iki katlı ahşap evde zihinsel engelli ağabeyi, işsiz anne ve babasıyla birlikte kalıyor. Spordan arta kalan zamanlarında İŞKUR aracılığı ile mevsimlik temizlik işleri yaparak ailesini geçirdirmeye çalışan Emrahın kazancı ev kirasını bile karşılamıyor. 4 aylık birikmiş kiralarının ödenmemesi halinde aile evden çıkarılacak.
     Daha önce Tarsus Yarı Maratonunda kazandığı ödülü birikmiş ev kirasını ödeyerek haklarındaki icra takibini durduran Öztürk, bu kez Şanlıurfadaki yarışta aldığı çeyrek altını da bozdurup su ve elektrik faturasını ödeyecek. Emrah, 2 bin lirayı bulan son 4 aylık birikmiş kira borcunu ödeyemediği için kara kara düşünüyor.
     Atletizme öğretmeninin yönlendirmesiyle 14 yaşında başlayan Emrah, haftanın 3 günü evine 11 kilometre mesafedeki Söğütlü Atletizm Pistinde antrenman yapıyor. Önceleri dolmuş parası olmadığı için atletizm pisti ile evi arasındaki mesafeyi koşarak gidip gelen Emrah, son zamanlarda kulübe tahsis edilen ücretsiz servis aracına rağmen söz konusu mesafeyi alışkanlık ve antrenmanına katkısından dolayı koşmaya devam ediyor.
     Maddi imkansızlıklar nedeniyle birçok yarışmaya katılamayan ve sağlıklı beslenemeyen Emrah, spora başladığında 87 kilodaydı ancak şimdi 54 kiloya kadar düştü.
    
     -AA ekibi Emharın antrenmamına eşlik etti-
    
     Emrah Öztürk, evinden antrenman sahasına kadar 11 kilometrelik koşusuna eşlik eden AA muhabirine spor yaşantısı, hedefleri ve hayat hikayesini anlattı.
     Öğretmeninin yönlendirmesiyle spora başladığını ifade eden Öztürk, Hocama çok teşekkür ediyorum. Bugünlere onun sayesinde geldim. Bu sporu yapmasaydım kim bilir neredeydim- Beni kurtaran antrenörüm Zekeriya Üçüncüdür.
     Bugüne kadar 27 yarı maraton ve maraton koştum. En son Şanlıurfada yapılan uluslararası yarı maratonda tek özel sporcu bendim ve 470 atlet arasında 9. oldum. İtalyada yapılan global oyunları dünya şampiyonasında 10 bin metrede dünya 6ncılığı elde ettim. 36 dakika derece koştum. Türkiyede bundan daha iyi bir derece yok, koşan da yok diye konuştu.
    
     -Spor ayakkabılarımı, eşofmanı hocam alıyor-
    
     Koşmayı sevdiğini söyleyen Emrah, Avrasya Maratonu koştum. 5 bin, 10 bin metre, yarı ve tam maraton koşan Türkiyede tek özel sporcu benim. Antrenmana koşarak gidip gelmek beni yormuyor. Bazı ihtiyaçlarımı alamıyorum, spor ayakkabılarımı, eşofmanı hocam alıyor. Hocam aynı zamanda kulübün başkanı. Ailesini zor geçindiriyor, bu arada bize de destek oluyor. Kulüpte sadece ben değilim, 50 sporcu var dedi.
     Ailesinin maddi durumunun iyi olmadığını, Trabzon Valiliğinden 3 ayda bir 150 lira yardım aldıklarını belirten Öztürk, Bununla ne kadar geçineceğiz. 4 aylık kira borcumuz var. Suyu, elektriği ödeyemedik. Kirayı ödeyemezsek evden atılacağız. Ev sahibi arayıp duruyor. Bir ağabeyim var o da engelli. Eve bazen gelmiyor. Babam da işsiz, geçinemiyoruz. Büyüklerimizden yardım bekliyoruz diye konuştu.
     Daha önce Tarsus Yarı Maratonunda 36sı yabancı 880 sporcu arasında ilk 70e girip zihinsel engelli kategorisinde birinci olduğunu ve elde ettiği 500 lirayı ev kirasını ödeyerek icra takibini durdurduğunu söyleyen Öztürk, Şanlıurfada yapılan uluslararası yarı maratonunda da 9. oldum. Şanlıurfa Valisi ödül olarak çeyrek altın verdi. O altını da bozdurup borcumuza vereceğim. Cebimde çoğunlukla para olmuyor, insanlardan istemeye de utanıyorum. Evde tek çalışan benim. Annem hasta, babam işsiz. İŞKUR aracılığıyla mevsimlik temizlik işleri yapıyorum. Orada salonu temizliyoruz, çöpleri topluyoruz ifadelerini kullandı.
     Maddi imkansızlıklar nedeniyle birçok yarışmaya da gidemediğini anlatan Öztürk, Yarışmalara katılmak için imkanım yok. Vitamin alamıyorum, evimi düşünmekten bir şey yapamıyorum. Dünya Şampiyonasına hazırlanıyorum. Orada derece elde edersem hayatımız kurtulur. Sponsor arıyorum. Yarışmalara gidip gelmemde, konaklamada, spor malzememde yardımcı olunursa çok dua ederim. Herkese Allah razı olsun derim dedi.
    
     -Antrenör Üçüncü-
    
     Karşıyaka Spor Kulübü Antrenörü Zekeriya Üçüncü, Emrahın azimli, hırslı olması ve işini sevmesi nedeniyle maratonlarda çok iyi dereceler elde ettiğini söyledi.
     Kulüplerinin özel sporculara 4 kategoride hizmet verdiğini kaydeden Üçüncü, şöyle devam etti:
     Çocuklarımızı evde saklayarak obez yapmamalıyız. Sporla onların rehabilitasyonunu gerçekleştiriyoruz. Emrah spora başladığında algılama düzeyi çok düşüktü. Bugün spor ile çok iyi bir noktaya geldi ve kendisini daha iyi ifade edebiliyor. Özrü şimdi çok büyük bir noktada değil. Spor ile hem fiziksel hem ruhen gelişme sağlandı. Emrah gibi bu sporu seven, yapmak isteyenler de var. Ama maddi imkansızlıklar nedeniyle çok zorluk yaşıyorlar. Özel Sporcular Spor Federasyonu seçimden yeni çıktı. İnşallah yeni yönetim bu çocuklara el atar ve uluslararası faaliyetlerde madalyalar alırız diye konuştu.
     Özel sporculara sahip çıkılmasını isteyen Üçüncü, bir süreden beri sporcularına ulaşım desteği sağlayan Trabzon Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.
     Emrahın servise rağmen antrenmana koşarak gelmeye devam etmesini kendilerinin istediğini söyleyen Üçüncü, Mesafe yapmasını istiyoruz. Arazimiz uygun değil. Başka yerde de kamp yapacak imkanımız yok. Söğütlüye koşarak geliyor, burada antrenmanlara devam ediyoruz diye konuştu.
     Evinden çıktıktan sonra belli bir süre kent merkezinde halkın içinde koşan Emrah, daha sonra Karadeniz Sahil Yoluna indi. Sahil yolunda Emraha balıkçı motorları ve martılar eşlik etti.
     Deniz kenarında kemençe çalan bir kişinin de önünden geçen Emrah, bir süre koştuktan sonra Söğütlü Atletizm Pistine ulaştı ve antrenman yaptı.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Zihinsel engelli atletin yürek burkan hikayesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER