"Yok" demekle yok olmuyor: Eylül'de 202 işkence raporlandı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun eylül ayı İnsan Hakları İhlalleri Raporu’na göre; toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde “gaz sıkma, ters kelepçe” gibi uygulamalar sebebiyle 202 kişi işkence gördü.

SHABER3.COM

Gazeteciler Nevşin Mengü ve Aslı Aydıntaşbaş'ın sosyal medya üzerinden yaptığı yayında işkence olayları görmezden gelişmiş ve Türkiye'de artık işkencenin olmadığı ileri sürülmüştü. Bu iddia İnsan Hakları İhlalleri Raporu ile bir kez daha çürütüldü. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Eylül 2021 İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Raporda; 175’i iş cinayeti, 26’sı kadın cinayeti ve 3’ü cezaevinde şüpheli ölüm olmak üzere 209 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiği belirtildi.

Rapora göre cezaevlerinde 22 işkence olayı yaşandı. Cezaevindeki işkence olayları raporda şöyle anlatıldı: “Eylül ayında, cezaevlerinde, hastane ve adliyelerde fiziksel şiddete maruz kalan çok sayıda mahkûma ilişkin haberler basında ve insan hakları örgütlerinin çalışmalarında yer aldı. Bu çerçevede, en az 22 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi.”

İŞKENCE OLAYININ SAYISI 224
 
Kronos'ta yer alan habere göre toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde “gaz sıkma, ters kelepçe” gibi uygulamalar nedeniyle de 202 kişinin “işkence” gördüğünün belirtildiği raporda, bir aydaki “işkence olayı” sayısının 224 olduğu açıklandı. Rapora göre bir ayda 4 gazeteci saldırıya uğradı, 4 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteciye dava açıldı.

253 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Raporda eylül ayında müdahale edilen toplantı ve gösteri yürüyüşü sayısının 16 olduğu belirtilirken, 12 eylem ve etkinliğin de yasaklandığı aktarıldı.

Rapora göre eylem, etkinlik, basın açıklaması gibi olaylarda 253 kişi gözaltına alındı, bunlardan 2’si tutuklandı. 13 kişi hakkında da toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldığı için dava açıldı.
<< Önceki Haber "Yok" demekle yok olmuyor: Eylül'de 202 işkence raporlandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER