Yozgat'ta toplumsal cinsiyet eşitliği paneli düzenlendi

Yozgat'ta toplumsal cinsiyet eşitliği paneli düzenlendi

Yozgat'ta, Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) tarafından hayata geçirilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi (İNKAP) kapsamında, 'İnsan Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İstihdam' konulu panel düzenlendi.

Geçen yıl eylül ayında başlayan ve 24 ay sürecek projeyle insan hakları kurullarının kapasitesinin artırılması ve insan hakları ihlali başvurularının kolaylaştırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında, insan hakları kurullarının çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarına, öğrenci, eğitimci, din görevlisi ve kanaat önderlerine yönelik etkinlikler düzenleniyor.

Yozgat Grand Ser Otelde düzenlenen panelde konuşma yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, insan hakları konusunun tarihin her döneminde öncelikli meselelerden biri olduğunu söyledi. İnsan haklarını ihlal edenin, yine insanın kendisi olduğunu vurgulayan Karacabey, şunları kaydetti: "Bugün ele alınacak konu ülkemizin her yerinde zaman zaman yüreğimizi yakan haberlerle gündeme geliyor. Esas itibari ile bu önemli konuyu kendi bilgi kültür ve ahlak alt yapısı ile birlikte değerlendirmek gerekir. Çünkü insan hakları ihlalinin bir tarafını müstakil olarak ele almak sorunun çözümü açısından yeterli değildir. Dikkat ederseniz insan hakları ihlalinin temel sebebi, bunu tetikleyen, bunu ortaya çıkartan şey bireylerin yada toplumların kendi gücüne dayanarak başkasının haklarını gasp etme arzusundan kaynaklanır. Dünyanın bir tarafında kendini güçlü gören bir ülkenin başka bir ülke üzerinde bütün insanların hakkını toptan ihlal eden bir girişimde bulunmasıdır. Bunu küçültüp çekirdek noktaya indirdiğimiz zaman aile içerisinde eşlerin birbirlerine karşı haklarını ihlal ettiğine ya da yine aile içerisinde merhamet duygusu içerisinde olmaması gereken ama ne yazık ki toplum içerisinde görülen çocukların haklarının ebeveynler tarafından ihlal edildiğine kadar görmek mümkündür."

İNKAP Tanıtım ve Kampanya Kilit Uzmanı Pınar Alkan Yarıkkaya da projenin Türkiye İnsan Hakları Kurumu tarafında yürütüldüğünü ve 2016'nın Eylül ayına kadar faaliyetlerine devam edeceğini ifade etti. Projenin ana amacının insan hakları konusunda farkındalık yaratmak ve faaliyetler kapsamında Türkiye çapında din görevlileri ve kanaat önderlerine yönelik eğitimlerin de olduğunu vurgulayan Yarıkkaya, şöyle konuştu: "İnsan Hakları Kurulunun Desteklenmesi Kadın Hakları Projesi kapsamında Avrupa Birliği desteği ile ve Türkiye İnsan Hakları Kurumunun koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında düzenlediğimiz bir panel. Özellikle Yozgat'la ilgili kadın sivil toplum kuruluşları, ilgili kamu kuruluşları, sendikalar, barolar ve Bozok Üniversitesinin desteği ile bu paneli düzenledik. Projemizin ana amaçları doğrultusunda özellikle insan hakları konusunda farkındalık yaratmak, insan hakkı kurullarının valilikler içerisinde yer alan ve faaliyet gösteren kuruluşların desteklenmesini sağlamak, insan hakları başvuru süreçlerinin uluslararası standartlarda geliştirilmesini sağlamak gibi amaçları var. Bu konuda Türkiye çapında faaliyetler yürütüyoruz. İnsan hakları eğitimleri, çocuklara yönelik animasyonlar, faaliyetler, uzun metraj filmler bu faaliyetler içerisinde. Panelde özellikle insan hakları bağlamında kadın haklarının değerlendirilmesi, kadına yönelik şiddet, özellikle Yozgat'ta ki son dönemdeki bu konudaki veriler incelenecek. Yozgat'a özel vakalar nelerdir bunlar kamuoyu ile paylaşılacak. Ayrıca proje tanıtılacak. Türkiye insan hakları kurumunun faaliyetleri, çalışmaları ilgili uzmanlarımız tarafından katılımcılarla paylaşılacak."

Panelde, İNKAP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru Hanbay Çakır'da 'Kadının İnsan Hakları ve Cinsiyet Eşitliği', Bozok Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doçent. Dr. Figen Alp Yılmaz, 'Türkiye Kadın ve Sağlık Hakkı', Yozgat Üretici Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Feride Yıldırım, 'Kadının Hakkını Kadınlar Koruyacak' ve Avukat Melahat Özyılmaz, 'Kadın Haklarına İlişkin Hukuksal Düzenlemeler' konulu sunumlar yaptı.

cinsiyet-esitligi-paneli-duzenlendi-1890233.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Yozgat'ta toplumsal cinsiyet eşitliği paneli düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER