Yüksek Hızlı Tren T-9 Tüneli törenle açıldı

Yüksek Hızlı Tren T-9 Tüneli törenle açıldı

Ankara, Yozgat, Sivas, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin Yozgat Akdağmadeni ilçesi mevkisinde Türkiye'nin en uzun T-9 Tüneli düzenlenen törenle açılışı yapıldı.

Açılışa Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yozgat Valisi Abdulkadir Yaızıcı, Sivas Valisi Alim Barut, Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, belediye başkanları, kaymakamlar ve vatandaşlar katıldı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, törende yaptığı konuşmada Ankara'yı, Sivas'a, Yozgat'a bir adım daha yakınlaştırdıklarını söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti: "Bugün güzel bir hayırlı işe hep birlikte şahitlik yapıyoruz. Ankara'yı, Sivas'a, Yozgat'a bir adım daha yakınlaştırıyoruz. Hızlı trene yolunda en uzun 5 bin 120 metrelik tünelin açılışını gerçekleştireceğiz. Bizim Sivas da 'Yozgat'ta hızlı tren ne zaman bitiriyor' diye soruyor. Bu yapılan işler 500 trilyonluk bir iştir süresinden önce yapıldı, bu projede bir gecikme yok. Terörle mücadelemiz devam ediyor ama o hayatı durduramayacak, medeniyet yürüyüşümüze devam ediyoruz. Biz bu tünelde aç kapa da yapabilirdik. Eğer biz bunu yararak geçseydik, bir çok ağaca ve doğaya zarar verilebilirdi, biz bunu yapmadık. Dolayısıyla ne Cerrattepe'de, ne Yozgat'ta ne de Sivas'ta da bu ülkenin çevresine zarar verecek tek bir projeyi hayata geçirmeyiz. Bu en büyük tünelin Sivasımıza, Yozgatımıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olasını diliyorum."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti iktidarları döneminde ulaşımda önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi. Bozdağ, "Bugün Yozgat'ın sınırları içerisinde esasında Yozgat ile Sivas'ın omuz omuza yan yana gönül gönüle, diz dize olduğu bir noktada Sivas ile Yozgat'ı esasında Erzincan'ı, Erzurum'u, Kars'ı, hatta Pekin'e kadar giden güzergahı, Kırıkkale, Ankara, İstanbul, inşallah Londra'yı da bütünleştiren projenin kavşak noktalarından birindeyiz. Bu vesile ile bu kavşakların hayırlı geçilmesini kazasız, belasız geçilmesini temenni ediyorum." diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise bakanlığının yapmış olduğu çalışmalara değindi. Bakan Yıldırım şunları kaydetti: "Biz göreve başladığımızda 26 havalimanı çalışırken şu anda 56 havalimanı çalışıyor 57'ncisi yolda Yozgat Havalimanı. Yozgat Havalimanı yapılınca Yozgatlıların havasından geçilmeyecek. Hızlı trenleri var, bölünmüş yolları var hava limanları var. Bir tek deniz eksik. Bu azimle her şey olur. Yeter ki bir olalım, beraber olalım, kardeş olalım, birlikte Türkiye olalım. Ülkemizin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini akılları sıra bozmaya çalışanlar şunu iyi bilsinler. Yozgat'tan Bozok Yaylası'ndan, yiğidoların memleketinden sesleniyorum. Yanlış yoldasınız, çıkmaz sokaktasınız, gelin enerjinizi boşa tüketmeyin, işte kalkınan, büyüyen Türkiye'nin ayak sesleri geliyor. Bu ülkenin birliğine, kardeşliğine bu güne kadar kimse zarar veremedi. Bundan sonra terör örgütü de zarar veremez. Onların iç dış destekleri, onlardan takviye alan siyasetçilerde zarar veremez. Bu millet bu topraklar Moğol istilalarını püskürttü. Bu topraklar haçlı seferlerin püskürttü. Bundan sonra da bizim en büyük değerimiz bağımsızlığımızdır. Bağımsızlık bu milletin karakteridir. Onun için Türkiye'nin bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne göz dikenler, geçmişte ne kadar ağır bedel ödedilerse bundan böyle de ayın şekilde öderler. Yolları patlatmakla, şehirlerin sokaklarına çukurlar kazmakla bu milletin gözünü korkutamazsınız. O çukurların hepsi kapanır, o yolların daha güzeli de yapılır ve birliğimiz, kardeşliğimiz daha güçlenerek geleceğe muassır medeniyetler seviyesine aynı kararlılıkla devam ederiz.

Millet bizim arkamızda her zaman arkamızda durdu, vesayet dönemini yaşatmak isteyenlere karşı arkamızda durdu. Ülkenin kalkınmasını, gelişmesini engellemek isteyenlere karşı arkamızda durdu. Teröre karşı dimdik arkamızda durdu. Onun için bize düşen görev milletin hayallerini, gerçeğe dönüştürmektir. İşte bu sene içerisinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açıyoruz. Dünyanın en büyük köprü İzmit Körfez Köprüsü'nü açıyoruz, Marmaray'ın kardeşi Avrasya tünelini açıyoruz. 2018'de dünyanın en büyük havalimanını açıyoruz. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik, doğuyla batıyı, kuzeyle güneyi bir birleriyle buluşturduk. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor, bölünmüş yollardan dolayı ölümlü trafik kazalarında yüzde 63 azalma oldu. Bu ne demektir? 4 bin insanımızın hayatı artık yollarda kaybolmuyor, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' lafı boşuna söylenmiş bir laftır. O laf Şeyh Edibali söyledikten sonra 3 kıtada 619 yıl huzur barış kardeşlik getiren Osmanlı'nın ilkesi olan laftır. İşte onun devamı da bugün ortaya koyduğumuz hizmetlerle 78 milyon insanımıza hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini artırmak için yolları yapıyoruz, havayolunu halkın yolu yapıyoruz, milletimizin hızlı tren hayalini gerçeğe dönüştürüyoruz."

Konuşmaların ardından Yozgat'ı Sivas'la buluşturan T-9 Tünelinin açılışı için iş makinesinin üzerine çıkan Bakan Yıldırım ve Bozdağ, kırıcı ile tüneli kalan son bölümünü delerek ışığa kavuşturdu. CİHAN
<< Önceki Haber Yüksek Hızlı Tren T-9 Tüneli törenle açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER