Yüksekdağ: Güvenlik güçlerinin içinde gladyo hareket tarzıyla davrananlar var


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bölgede özellikle sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçelerde bir gladyo yapısı şu an devrede. 90'lı yıllardan çok iyi bildiğimiz, hala izlerini silemediğimiz bir gerçekliktir gladyo örgütlenmesi. Silvan izlenimlerini aktarırken ifade etmiştim. Özel harekat ve özel harekata yakın duran kesimlerde, güvenlik güçlerinin içerisinde bir gladyo hareket tarzıyla davrananlar var." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Sheraton Otel'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yüksekdağ, Çipras ve parti heyetiyle birlikte oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Yüksekdağ, "Gündeme getirilen konular bölgede Ortadoğu'dan balkanlara kadar olan alanda bir bölgesel barış sürecini geliştirilmesiydi. Sayın Çipras da bölgesel bir barışın geliştirilmesi noktasındaki dileklerini dile getirdi. Bizler de bu konuda Türkiye'deki muhalefet partisi olarak gösterdiğimiz çabayı ve bölgesel barış siyasetimizi kendileriyle paylaştık. Özellikle bir insanlık trajedisine dönüşen mülteci göç sorunun çözümünün bölgede bir barış siyasetinin geliştirilmesiyle mümkün olduğunu dile getirdik. Suriye'de ve Türkiye'de bir barış zemininin oluşturulmasının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı Sayın Çipras. Vurguladığı noktalardan birisi de aynı zamanda Türkiye'de Kürt sorununda çözüm, demokratikleşme, müzakere sürecinin yeniden başlatılması vurgusu oldu. bunu aynı zamanda başbakanla yaptıkları görüşmede de dile getirdiklerini ifade etti. Bunun sadece Türkiye'de bir barış çabası olarak değil Suriye'de, Ortadoğu'da ve balkanlara kadar uzanan bir alanda barış ve demokratik bir siyasetin geliştirilmesi ihtiyacı olarak tarif ettik." ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine Yüksekdağ, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de çok zorlu bir demokrasi mücadelesi yürütülüyor. Bu kadar zorlu koşullarda Sayın Çipras 'sizlerin bu direnme azmi ve çizginizde ısrar etme azmini göstermiş olmanız bizim ilham aldığımız bir duruş' diye ifade etti. Bizler Sayın Çipras gerekse de başka bir siyasetçinin hayranlığını uyandırmak kaygısıyla değil, Türkiye'de gerçek anlamda insanların yaşamından memnun olmasına zemin teşkil edecek bir demokratik yaşamın kurulması kaygısıyla mücadele ediyoruz."

'GÜVENLİK GÜÇLERİNİN İÇERİSİNDE BİR GLADYO HAREKET TARZIYLA DAVRANANLAR VAR'

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, bölgede özellikle sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçelerde gladyo yapısının devrede olduğunu kaydetti. "90'lı yıllardan çok iyi bildiğimiz hala izlerini silemediğimiz bir gerçekliktir gladyo örgütlenmesi" diye devam eden Yüksekdağ, şu açıklamalarda bulundu: "Ben Silvan izlenimlerini aktarırken ifade etmiştim. Özel harekat ve özel harekata yakın duran kesimlerde güvenlik güçlerinin içerisinde bir gladyo hareket tarzıyla davrananlar var. Silvan'daki duvar yazılarını gördünüz. Tam anlamıyla ırkçı, ayrımcı ve nefret diline esas alan söylemlerdi. Aynı zamanda İdil'deki görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Çok ürkütücü. Bölge halkı ürkmüyor. Artık ürkme duygusunu dahi aşmış. Ama Türkiye'de sıkıyönetimin ve sokağa çıkma yasağının ilan edilmediği yerlerde yaşayan halkımız açısından çok ürkütücü görüntülerdir."

'GLADYO ÖRGÜTLENMESİ DERİN DEVLET YAPILANMALARI YENİDEN GÖREVE ÇAĞRILDI'

Geride bırakılan 5 ayda Türkiye'de çok karanlık gelişmeler yaşandığını söyleyen Yüksekdağ, " 'Sadullah timleri' altında, değişik adlarla veya hiçbir ad taşımdan bir hareket tarzı bir sorun yeniden hortlatıldı. Gladyo örgütlenmesi derin devlet yapılanmaları yeniden göreve çağrıldı. Bu çok ciddi bir tehlikedir. Artık bölgede remi güvenlik güçlerinin üzerinde dahi şiddet uygulayan bir yapı var. Silvan'da oradaki savaşın tahrip edici sonuçlarını paylaştığım için bugün İç İşleri Bakanlığı benim hakkımda soruşturma başlattı. Orada sokakta halka işkence eden, hiçbir resmiyeti olmayan yöntemlerle halkın üzerinde terör estiren bu gladyo yapılanmaları hakkında herhangi bir soruşturma yok, tam tersine bunların üzeri örtülüyor." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Yüksekdağ: Güvenlik güçlerinin içinde gladyo hareket... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER