Yüksekdağ: Silvan yalnız bırakılırsa iktidar Türkiye'yi Silvan'a çevirecek


Halkların Demokratik Partisi( HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, çatışmaların şiddetlendiği Silvan ilçesinin yalnız bırakıldığı takdirde siyasi iktidarın Türkiye'yi Silvan'a çevireceğini söyledi. Türkiye toplumun üzerine bir karanlığın çöktüğünü, bu karanlığın adının AK Parti ve saray iktidarı olduğunu anlatan Yüksekdağ, "10 günde 7 insanın canını aldılar, doymadılar bugün buradayız. Halklarımızı gözümüzün önünde katletmelerine asla izin vermeyeceğiz. Eğer öleceksek, haklarımızın geleceğinin bedeli ölümü göğüslemekse emin olsunlar ki bundan da en ufak bir tereddüt göstermeyiz. Gözümüzü dahi kırpmayız. Bizler ölüm değil yaşam istiyoruz. Silvan'da bu vahşetin uygulanmasına izin verirsek bütün Türkiye vahşet alanına dönüştürülecek." dedi.

7 Haziran'dan sonra 400'den fazla insanın öldüğünü hatırlatan Figen Yüksekdağ, "Kamu güvenliğini sağlamak adı altında kamunun canını alan malını yıkan, yakan ve geleceğini karartan bir güvenlik politikasını bir devlet terörü politikasını karşımıza çıkardılar. Burada halk kendi güvenliği sağlayabilecek kadar akılcı, bilinçli ve örgütlüdür." şeklinde konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, çatışmaların devam ettiği Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde temaslarda bulundu. Silvan Belediyesi'nde toplanan HDP'liler, daha sonra sokağa çıkma yasağının devam ettiği ve çatışmaların sürdüğü mahallere yürümek için harekete geçince polisin müdahalesi ile karşılaştı. Yaklaşık 300 metre yürüyen gruba polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Bazı milletvekilleri polisle uzun süre tartışırken bazıları da fenalık geçirdi. Daha sonra Silvan Belediyesi önünde toplanan HDP heyeti burada açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Silvan halkının darbe ve diktatörlük istemediğini vurguladı. Halkların kendi güvenliğini sağlayabilecek kadar bilinçli olduğunu belirten Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "iktidarın onun gözü dönmüş kulluk güçlerinin tek kullandığı yöntem silah, katliam ve baskı yöntemleri oldu. Dün de bu yöntemlerle var olmaya çalıştılar ama Silvan halkı bu yöntemlerle en esaslı cevabını 7 Haziran seçimlerinde, 1 Kasım seçimlerinde ve özyönetim iradesinde verdi. Bu baskıcı iktidara boyun eğmeyeceğini kendisi için en esaslı yolun demokrasi ve barış yolu olduğunu defalarca ortaya koydu. Bugün Silvan halkının barış ve demokrasi iradesine karı bir imhacı saldırganlık yürütülüyor. Silvan'da 10 gün boyunca yaşananları kimse bize kamu güvenliği sağlamakla izah etmeye kalkmasın. 7 Haziran'dan bu yana bu topraklarda 400'den fazla insan katledildi. Kamu güvenliğini sağlamak adı altında kamunun canını alan malını yıkan, yakan ve geleceğini karartan bir güvenlik politikasını bir devlet terörü politikasını karşımıza çıkardılar. Burada halk kendi güvenliği sağlayabilecek kadar akılcı, bilinçli ve örgütlüdür."

Mahallerde tankların ve güvenlik güçlerinin gölgelerinin kalkması gerektiğini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı, "Bütün Türkiye halkları örgütlü duruşuyla kendi ve Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilir. 7 Haziran ve 1 Kasım'dan bu yana Türkiye halklarının güvenliğini tehdit eden tek bir merkez olduğu görülmüştür AKP ve saray iktidarı. 7 Haziran'dan bu yana kendisinin dışındaki bütün muhalif kesimlere savaş ilan etmiş ve operasyon yapan bir siyasi iktidar var karşımızda. Basına operasyon yapıyor, savaş ilan ediyor. İşçi ve emek meslek örgütlerine savaş ilan etmiş. Kürt halkına savaş ilan etmiş. Milyonlarca insanın güvenliğini tahdit etmeye devam ediyor. Türkiye halkların karşısındaki tek gerçek tehlike AKP ve saray iktidarıdır." İfadelerini kullandı.

Figen Yüksekdağ, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler Silvan'da ve Türkiye'nin dört bir tarafından halkların önündeki bu tehlikeyi bertaraf etmek için demokratik direnme hakkımıza sahip çıkıyoruz. Kimsenin bizlerden hesap sorma hakkı yoktur. Ama saray burada uyguladığı zulmünün hesabını verecek. Savaşla, hileyle meydanlarda tetikçilerine katliam düzenleterek aldıkları yüzde 49.5 oy onlardan hesap vermekten kurtaramayacak. Onların kanla ölümle, hırsızlıkla, yolsuzlukla kazandığı bu sahte zaferin de ömrü uzun sürmeyecektir. Savaş açmışlar halka karşı. Bu halkı öldürerek bitiremezsiniz. Bu öldürme ve yok etme politikasına karşı bizle sonuna kadar meşru direnme hakkımızı, halkımızın demokratik bir yönetime katılma hakkını savunacağız. Öldürmekten ve savaşmaktan başka elinde hiçbir yönetme enstrümanı kalmamış bir iktidarla karşı karşıyayız. Bugün eğer Silvan halkını bütün Türkiye yalnız bırakırsa bu gözü kararmış siyasi iktidar bütün Türkiye'yi Silvan'a çevirecek. 10 günde 7 insanın canını aldılar doymadılar bugün buradayız. Halklarımızı gözümüzün önünde katletmelerine asla izin vermeyeceğiz. Eğer öleceksek, haklarımızın geleceğinin bedeli ölümü göğüslemekse emin olsunlar ki bundan da en ufak bir tereddüt göstermeyiz. Gözümüzü dahi kırpmayız. Bizler ölüm değil yaşam istiyoruz. Silvan'da bu vahşetin uygulanmasına izin verirsek bütün Türkiye vahşet alanına dönüştürülecek."


CİHAN
<< Önceki Haber Yüksekdağ: Silvan yalnız bırakılırsa iktidar Türkiye'yi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER