Yüksekovalılar: Önce huzur ve barış olsun, sonra il olalım


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Hakkâri ve Şırnak kent merkezlerinin Yüksekova ile Cizre'ye kaydırılacağı açıklamasına Yüksekovalılar, "Önce barış ve huzur olsun, sonra il olalım" görüşünü savunuyor.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları Hakkari'de iki gündür tartışılıyor. Vatandaşların bazıları buna karşı çıkarken, bazıları da bölgedeki çatışmanın durması, bölgeye huzur barış gelmesi için uğraşılmasını talep ediyor. Yüksekovalılar, bölgede önce barışın tesisi, huzur ve güven ortamının sağlanması, akabinde Yüksekova'nın il olması yönünde görüş bildiriyor.

Kararla ilgili konuşan Yüksekovalı vatandaşlar, biran önce bölgede çatışmasız sürece dönülmesi ve akan kanın durmasını istiyor. Çatışmaların devam ettiği sürece Yüksekova'nın il olmasının ise bölgeye herhangi bir fayda sağlamayacağını belirtiyor.

Konuyla ilgili konuşan Hakkâri Esnaf Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, "Biz, Yüksekova'nın il yapılma haberini alırken isterdik ki; Türkiye tüm sorunlarını çözmüş, kocaman devasa Kürt meselesini, insan hakları meselesini ve bölgedeki savaş atmosferinin ortadan kaldırıldığını görmüş olsaydık daha iyi şeylerden söz edebilirdik. Yüksekova ilçe koşullarında bile ticari, sosyal hayat neredeyse durma noktasına geldiğini görüyoruz. Bölgede şu an Yüksekova - Esendere, Şemdinli - Derecik ve Hakkari - Üzümlü sınır kapıları kapalı. Yine büyük paralar harcanarak havaalanı yapılması ve sonra vasıfsız olarak, hatta devlet hazinesinden oraya para aktarılıp havaalanının hizmet vermeyip zarar ediliyor olması söz konusudur." şeklinde konuştu.

'ÇÖZÜM MASASINA DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ'

Türkiye'de her santimetre karenin kan ve gözyaşına doyduğunu ifade eden Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir ise "Akan kanın bir an önce durması ve çözüm masasına dönülmesini istiyoruz. Kısa zaman içerisinde sürpriz gelişmelerin olacağı inancındayım. Bölgeye huzur gelirse ekonomik açıdan şaha kalkarız. İran'a aktif çalışan iki sınır kapısından biri olan Yüksekova - Esendere sınır kapısında hedefimiz yıllık 1 milyar dolar. Bunu başarırsak ülke ekonomisine büyük katkısı olur." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili konuşan esnaflardan Nedim Evci de görüşlerini şöyle dile getirdi: "Yüksekova'nın il olması, şayet barış sürecine dönülecekse, çatışma sürecini sona erdirecekse Yüksekova halkımıza faydalı olacaktır. Yok eğer tam tersi bir durum olacaksa, çatışma süreci şiddetlenecekse, huzur ortamı bozulacaksa il olmaması yönünde bizim için daha iyidir."

İlçede otel işletmecisi Hamdi Yağan ise "Yüksekova'nın il olmasını arzuluyoruz. Yalnız bundan daha önemlisi bu çatışmalı sürecin, kanın durması hepimizi memnun edecektir." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Yüksekovalılar: Önce huzur ve barış olsun, sonra il olalım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER