Yunan parlamentosu 3 farklı yemin töreniyle işbaşı yaptı


Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılan erken genel seçimlerde parlamentoya girmeye hak kazanan 8 partiden toplam 300 milletvekili, bugün mecliste yemin ederek görevlerine resmen başladı. Geçen dönem olduğu gibi Hıristiyan Ortodoks, seküler ve İslam dini geleneklerine göre 3 farklı yemin töreni yapıldı.

Yunanistan'da 20 Eylül'de seçilen 8 farklı partiden 300 milletvekili, bugün parlamentoda yapılan Hıristiyan Ortodoks, İslam dini ve seküler yemin törenleri ile görevlerine resmen başladı.

Yunan parlamentosunda Hıristiyan Ortodoks dini geleneklerine göre İncil üzerine yemin edilerek yapılan töreni Atina Başpiskoposu İeronimos yönetti. İeronimos'a Sen Sinod Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu 14 din adamı eşlik etti. Yeni meclise başarılar dileyen Yunanistan Kilisesi lideri İeronimos, "Görevinizde kolaylıklar ve çokça sabır diliyorum." ifadelerini kullandı.

AZINLIKTAN 2 VEKİL DİNİ 2 VEKİL DE SEKÜLER YEMİN ETTİ

Batı Trakya'dan parlamentoya giren 4 Batı Trakya Müslüman Türk azınlık milletvekili de bugünkü yemin töreninde yerlerini aldı. Syriza'dan İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ile Potami Partisi'nden Gümülcine Milletvekili İlhan Ahmet Kur'an-ı Kerim'e el basarak dini yemin etti.

Geçen dönem olduğu gibi bugün de Syriza'dan Gümülcine milletvekilleri Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf ise seküler yemin törenine katıldı.

25 YIL SONRA MECLİSTE

20 Eylül seçimlerinde yaklaşık 25 yıl sonra yüzde 3 barajını aşarak 8 vekille meclise girmeyi başarak Merkez Birliği (Enosi Kentroon) Partisi lideri Vasilis Leventis'i çok sayıda milletvekilinin tebrik etmesi dikkat çekti.

Geçen dönem parlamentoda yer almayan toplam 70 vekil yeniden seçilirken, bunlardan 61'i ise ilk defa milletvekili seçilme başarısı gösterdi. Yunan parlamentosunda 59 kadın milletvekili de görev yapacak.

Parlementoda Syriza 145, Yeni Demokrasi 75, Altın Şafak 18, Pasok 17, Komünist Parti 15, Potami 11, Bağımsız Yunanlar 10 ve Merkez Birliği (Enosi Kentroon) 9 milletvekili ile temsil edilecek.

ÇİPRAS BAŞBAKAN SIFATIYLA İKİNCİ DEFA MECLİSTE

Yemin töreni öncesi meclis salonuna gelen milletvekillerinin heyecanlı oldukları gözlendi. Vekiller birbirlerine sarılarak tokalaştı ve başarı dileğinde bulundu. Başbakan Çipras da meclis salonunda Syriza ve diğer partilerin ön sıralarında yer alan milletvekili ve liderleriyle tokalaştı.

Milletvekili aileleri ile Atina'da görev yapan büyükelçiler ise kendilerine ayrılan özel bölümde yemin törenini izledi. Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras da törende yer aldı.

Parlamento, yarın yapılacak meclis başkanı seçimi ile çalışmalarını sürdürecek. Syriza'dan Nikos Vuçis'in meclis başkanı seçilmesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Yunan parlamentosu 3 farklı yemin töreniyle işbaşı yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER