Yusufelili, yeni yeri beğenmiyor, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekiyor


Artvin'in Yusufeli ilçesine yapılan Yusufeli Barajı nedeniyle ilçenin sular altında kalacak olması ve yeni yerleşim yerinin sıkıntılı olmasıyla ilgili tartışmalar hâlâ sürüyor. Vatandaşlar, yeni yerin konumunu beğenmezken; gelecekte yeni alternatif enerji kaynakları devreye girdiğinde ise barajın bu kadar yüksek ve geniş tutulmasının anlamsız kalacağını savunuyor. Uzmanlar ise baraj sayesinde canlı hayatının devamlılığı için önem taşıyan doğal türlerin yok olacağına dikkat çekiyor.

Amerika'da sadece bir tür kartal için barajın yüksekliğinin kesildiğini anlatan Trabzon KTÜ Orman Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Amerika'da baraj alanındaki kayalıklarda, onların sembolü olan bir kartalın yuvalarını su basacağı için barajın yüksekliği kesilmiştir. Bize gelince, bizim de protein açığımız var, denizlerden sağlıklı protein elde edemiyoruz, bu doğadaki türlere ihtiyacımız var. Çiftlik alabalığında gelişmekte olan ihracat potansiyeli en yüksek olan çiftlik balığı ihracatında 500 bin kişi istihdam ediliyor. 2025'te 1 milyon kişi düşünülüyor. 1 milyar dolarlık ihracaat hedef ama bunların yapılabilmesi için doğal türlere ihtiyacımız var. Dolayısıyla özgür akan derelere ihtiyacımız var. Siz buralara bentler yaparsanız, bunların göçünü engellemiş oluyorsunuz. Sadece balık için pek çok HES'i, pek çok yatırımı iptal edebilirsiniz, sadece kuş için iptal edebilirsiniz." dedi. Yeni Yusufeli'nde kimsenin oturması istenmediği için bu yeni yerleşim alanının seçildiğini öne süren Kurdoğlu, "Siz orada oturmayacaksınız ki öyle yer verildi. Orada maden mi çıkıyor ne." ifadesini kullandı.

Yusufeli Kültür Derneği kurucularından ve Başkan Yardımcısı Ali Yıldırım ise Yusufeli'nin yeni yeri ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu gördüğümüz alanda yeni Yusufeli kurulacağı söyleniyor. Aslında hiçbir akıl ve mantık burada ilçe olacağını kabul edemez. Benim düşüncem şu anda budur. Yusufeli Barajı orjinal projesi olan 74 metre yapılmış olsaydı, Yusufeli yerinden bozulmayacak, bu gibi kayalıklarla da uğraşılmayacaktı." dedi.

Yusufeli Kültür Derneği üyelerinden Nizamettin Torun da "Bu Yusufeli yok edilecek ve burada ilçe kurulacak, bu akıl işi değil. Amerika Birleşik Devletleri 50 yılını dolduran barajlarını yok ediyor, yıkıyor, yani barajın ömrü ortalama 50 yıl ama Yusufeli ebediyen, sonsuza kadar yok edilecek. 50 yıl içinde değişik enerji kaynakları ortaya çıkabilecek; güneş enerjisi, rüzgar enerjisi. Şimdiden varolan kaynaklar geliştirilecek ama Yusufeli bir daha bulunmayacak." sözlerini kaydetti.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin yeni yerleşim alanının eskisinden daha fazla olduğunu savunarak, "Bürokrasinin katkısıyla, yerel insanların özellikle belediyecilerin katkısıyla bir kanun, yasa değişikliği, orada bir Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Yukarıya kim gideceksiniz diye sokakta sorduğumuz zaman, ben oraya gitmem, o taşımacı da şey mi olur diyen, bugün orada iskanın ne kadar kolaylaştığını gören, ben de orada ev sahibi olacağım diyen, sizden önce 2 kişi vardı burada oturan, burada nasıl ben de hak sahibi olurum da yukarıda ev sahibi olurum diye soruyordu bana. Bakın, ambiyans oradan oraya değişti. Durmayız orada, gitmeyiz oradan orayaya geldi." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Yusufelili, yeni yeri beğenmiyor, alternatif enerji kaynaklarına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER