Zarrab davasıyla ilgili gündemi sarsan iddia

Amerika Birleşik Devletleri’nde süren İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab’ın yargılanmasına, aralarında Türkiye’den siyasilerin de olduğu üst düzey devlet yetkililerinin de dahil edilebileceği iddia edildi.

Fatih Portakal: Erdoğan'a Reza Zarrab'ı sormak istedik ama...

İngiliz Economist dergisinin haberine göre, “kara para aklamak, İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek ve ABD’yi dolandırmak” suçlarından mart ayında ABD’de tutuklanan Reza Zarrab, bu ülkede adalet ile işbirliği yaparsa yaptırımların delinmesine yardımcı olan üst düzey Türk devlet yetkilileri de soruşturmaya dahil edilebilir. Economist, eğer davanın savcısı New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Zarrab’ın İran’a yaptırımları delmek için Türk yetkililere rüşvet verdiğini ispatlarsa, ABD mahkemelerinin rüşvet alan Türk yetkilileri de yargılamak isteyebileceğini yazdı.

Geçtiğimiz günlerde Reza Zarrab’ın avukatları, mahkemeye dilekçe ile başvurarak 50 milyon dolar kefalet önerdi ve Zarrab’ın tutuksuz yargılanmasını istedi. Savcı Bharara, kefaletle tahliye talebine itiraz ederken, Zarrab’ın e-mail hesabı ve akıllı telefonundaki yazışmalarının detaylarını mahkemeye sundu. Zarrab’ın mahkemeye mal varlığı ve dil bilgisi hakkında yalan bilgi verdiğini söyleyen Bharara, salıverilmesi halinde Türkiye’deki en üst düzey siyasi bağlantılarını kullanarak kaçabileceğini iddia etti. Bharara, mahkemeye sunduğu ek delillerde Zarrab’ın 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında da adı geçen üç Türk Bakan’a ve kamuya ait Halkbank’ın genel müdürüne onlarca milyon dolar rüşvet ödeyerek işlerini sürdürdüğü ve rakiplerini engellediğini öne sürmüş, ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu Togem-Der’e Reza’nın yaptığı 4,5 milyon dolarlık bağışı da deliller arasına eklemişti.
<< Önceki Haber Zarrab davasıyla ilgili gündemi sarsan iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER