Zarrab'ın duruşması 7 Haziran’a ertelendi

ABD'ye giriş yapmak isterken, 19 Mart'ta Miami Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran'a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Reza Zarrab'ın, kefaletle serbest bırakılma duruşması New York'ta yapıldı.

Reza Zarrab'ın dağıttığı rüşvet listesi

Video: Arşiv

New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara ve Zarrab’ın avukatı Brafman’ın mahkemeye sunduğu çok sayıda belgeyi “inceleyeceğini” söyleyen Yargıç Berman, kararını daha sonra vereceğini açıkladı. 

Mahkemede tarafların 7 Haziran’da tekrar biraraya gelmelerine karar verildi.

50 MİLYON DOLAR KEFALET ÜCRETİ, ELEKTRONİK KELEPÇE VE PARASINI KENDİSİNİN ÖDEYECEĞİ “GARDİYANLAR” ÖNERMİŞTİ

Reza Zarrab’ın avukatı, müvekkilinin tutuksuz yargılanabilmesi için, “elektronik kelepçe ile ev hapsi” seçeneğini önermişti. 

Mahkemeye 10 milyon doları nakit, toplam 50 milyon dolarlık güvence vermeyi de öneren avukat, Zarrab’ın kirasını kendi ödeyeceği kiralık bir evde, masraflarını kendisinin karşılayacağı ancak Savcılığın da onaylayacağı güvenlik şirketi elemanlarının gözetiminde, elektronik kelepçe ile serbest bırakılmasını istemişti.

Davanın Savcısı Bharara ise, Zarrab’ın “çok zengin olması”, ABD ile hiçbir bağının bulunmaması, pekçok ülke vatandaşlığı taşıması nedeniyle “kaçma riskinin büyük olduğunu” vurgulayarak, yargılamanın tutuklu devam etmesini istemişti. 

Savcı Bharara, Zarrab’ın pasaportunu taşıdığı İran ve Makedonya’ya kaçması halinde, bu ülkelerle iade anlaşmasının bulunmadığını vurgulamış, yine vatandaşı olduğu Türkiye’ye kaçması halinde ise, “Türkiye’deki üst düzey siyasilerle kurduğu yolsuzluk ve rüşvet ilişkisini” kullanarak, iadeyi engelleyebileceğini belirtmişti. 

Savcı Bharara, buna delil olarak da Türkiye’deki 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet soruşturması iddianamesini göstermişti.

Zarrab hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara ise Zarrab'ın Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin en üst düzey yöneticileri ile bağlantısı olduğunu ve ev hapsine çıkması halinde bir daha mahkemeye gelmeyeceğini belirterek, kefaletle serbest bırakılma isteğine karşı çıkıyor. 

Bharara tarafından hazırlanan iddianamede, Zarrab hakkında toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor. 33 yaşındaki Zarrab, New York'un Manhattan bölgesindeki Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.


<< Önceki Haber Zarrab'ın duruşması 7 Haziran’a ertelendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER