Zekat ve sadaka suç oldu!

Savcı, Türkiye’nin ilk 500’e giren şirketi Dumankaya Holding’in Yönetim Kurulu üyelerine zekat ve sadaka verdikleri gerekçesiyle tutuklama talebinde bulundu. Yerli sermayeye yönelik operasyonlarda Boydak Holding’in üst düzey yöneticilerinden Hacı ve Memduh Boydak da yaptıkları hayır işleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.

Zekat ve sadaka suç oldu!

Zekat, burs ve sadaka operasyonu adı altında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 46 kişiden, aralarında Halit Dumankaya’nın da bulunduğu 7 kişi tutuklandı. 37 kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı. 2 kişi de savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldı.

Hafta başında yapılan zekat – sadaka operasyonunda Dumankaya Holding’in Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 44 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Pazartesi’den itibaren gözaltında bulunan işadamları ve bankacıların ifadeleri dün alındı. Aralarında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, şirketin yönetim kurulu üyeleri Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi ile şirketin murahhas üyesi Halit Dumankaya’nın bulunduğu isimler 5 savcı tarafından sorgulandı. Sorgu saat 15.45 sıralarında bitti.
Dumankayalar sorgularında hiçbir suçlamayı kabul etmedi. Tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen kişilerin sorgusu nöbetçi 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılacağı öğrenildi.
46 kişiden 2’si savcılık ifadesinden sonra serbest bırakıldı. 44 kişi ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilenler arasında Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya’da bulunuyor.

Dumankaya Holding’in Yönetim Kurulu Üyelerinin Bank Asya’da hesabı olduğu gerekçesi ile gözaltına alınması tepkilere yol açmıştı. Faaliyeti devam eden bir bankaya para yatırmanın suç sayılamayacağını belirten hukukçu ve siyasetçiler bu tür baskıların ekonomiye çok ciddi zarar verdiğini ifade etmişti. Banka hesaplarına para yatıran 13 bin 600 kişinin müşteri gizliliği ihlal edildi.

DUMANKAYA, VERGİ VE ÖDÜL REKORTMENİ

Dumankaya Holding geçen yılı 463 milyon lira ciro ile kapattı. Bu yıl ise 750 milyon lira ciro hedefliyor.

Dumankaya İnşaat’ın İstanbul’da Maltepe, Sancaktepe, Kartal, Halkalı ve Bahçeşehir’de devam eden yaklaşık 3 bin 500 konutluk projesi bulunuyor.
2016’da Gebze ve Fikirtepe’de 5 bin konut planlıyor.

2014 yılında Capital 500 Türkiye listesinde cirosunu en çok artıran 25 firma arasında 3. sırada yer aldı.

Fortune 500 Türkiye’de 224. olan şirket “En Hızlı Büyüyen Şirketler” başlığında faiz ve vergiden önceki kazancını en çok artıran 5. şirket unvanına almaya hak kazandı.

GFK tarafından gerçekleştirilen Marka İmaj ve Konut Satın Alma Davranışları’na göre “En Beğenilen İnşaat Şirketi” seçildi.

2015’te THE ONE AWARDS Bütünleşik Pazarlama Ödülleri kapsamında gayrimenkul sektöründe itibarını en çok artıran marka oldu.


Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya (sağda), Semih Serhat Dumankaya (solda) ve Ayla Dumankaya Pirinççi haklarında yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. 

‘Zorla bağış toplanıyor’ yalanı çöktü

Sabah Gazetesi’nde yayınlanan ‘zorla bağış’ haberi yalanlandı. Sabah yaptığı yalan haberde, gözaltına alınan 107 kişiden bazılarının, ifadelerinde kendilerinden zorla bağış alındığını yazdı. Ama gözaltında bulunan şahıslardan hiç birinin böyle bir ifadede bulunmadığı öğrenildi. Gözaltında bulunan şahısların avukatları habere tepki göstererek, böyle bir ifade olmadığını açıkladı. Sabah’ın yaptığı haberin tamamen kurgudan ibaret olduğu belirtilirken,  verilen ifadelerinde bunun aksi yönde olduğu bilgisi paylaşıldı. Emniyet ve savcılık sorgusunda kişilere  “Bağış yaptınız mı, kurban ve burs verdiniz mi?” şeklinde sorular soruldu. Şahıslar da bu sorulara, Sabah’ın yaptığı haberin aksine “Dinimin gereği burs, kurban verdim.” dedikleri öğrenildi.


Hacı ve Memduh Boydak emniyete bağışladıkları araçlardan biriyle cezaevine nakledilmişti.

BOYDAKLAR DA HAYIR İŞLERİ YAPTIĞI İÇİN TUTUKLANMIŞTI

14 bin kişiye istihdam sağlayan, Boydak Holding’in iki üst düzey yöneticisi Hacı ve Memduh Boydak da hayır işleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. Kayseri sanayisini tek başına sırtlayan, vergi sıralamasında en üst sıralarda bulunan Boydak Holding’in 8 sektörde 41 şirketi bulunuyor. 140’ı aşkın ülkeye ihracat yapan Boydak Holding’in yurt geneline yayılmış 2000 bayisi yurtdışında ise 342 bayisi var. 2015 yılında yüzde 6  büyüme artışıyla 6.9 Milyar TL ciro gerçekleştiren Boydak Holding, 2016 yılı için ise ciro hedefini yaklaşık 7,8 Milyar TL olarak belirlemişti.

<< Önceki Haber Zekat ve sadaka suç oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER