Zelensky’nin ‘referandum' çıkışı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ağustos 1 2024
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, toprak imtiyazları konusunun Anayasa’ya aykırı olduğunu ve Ukrayna’nın “topraklarından asla vazgeçmeyeceğini” vurguladı.
SAMANYOLUHABER.COM MOSKOVA
Zelensky, olası bir referandum hakkında ise “Ukrayna halkının bunu istemesi lazım” dedi. Ayrıca Ukrayna’nın ve dünyanın, Rusya ile müzakere masasına oturma arzusunu dile getirdi.
Fransız yayın organlarına verdiği röportajda Zelensky, birçok ülkenin anlaşmazlığın diplomatik çözümüne yönelik ilerlemeyi Rusya’nın katılacağı bir barış konferansına bağladığını belirtti.
“Bütün dünya onların müzakere masasında olmasını istediği için buna karşı olamayız” diyen Zelensky, Kiev’in ilk zirvenin sonuçlarına göre bir belge hazırlamayı ve bu belgeyi Kasım ayında tamamlamayı planladığını ifade etti. Bu belgenin bölgesel bütünlük, egemenlik gibi konuları içereceğini belirtti.
Zelensky, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin doğu Ukrayna’daki Rus birliklerinin ilerlemesine nasıl izin verdiği sorusunu yanıtlarken, birkaç neden olduğunu belirtti. Rotasyon sağlamak ve askerleri dinlendirmek için 14 tugayın hazırlandığını, ancak bu tugaylardan sadece üçünün tamamlanmasının Rus ordusunu durdurmak için yeterli olup olmadığını sorguladı. Ukrayna’nın ortaklarının milyarlarca dolar yardım sağladığını belirten Zelensky, “Tugaylar boşsa nasıl rotasyon yapılacak?” diye sordu.
Toprak İmtiyazları ve Referandum
Zelensky, toprak imtiyazları konusunun Anayasa’ya aykırı olduğunu ve Ukrayna’nın “topraklarından asla vazgeçmeyeceğini” vurguladı. Olası bir referandum hakkında ise “Ukrayna halkının bunu istemesi lazım. Dürüst olacağım: Bu en iyi seçenek değil.” dedi. Ancak, bölgelerin askeri yollarla geri alınmasının mümkün olmadığını kabul eden Zelensky, bu bölgelerin geri verilmesinin “Ukrayna’ya çok fazla zamana ve insan hayatına mal olacağını” belirtti.
Cumhurbaşkanlığı ofisi, Ukrayna’nın sürdürülebilir barışa yol açacak adil müzakerelere hazır olduğunu belirtirken, Rus yetkililerin böyle bir diyaloğa hazır olmadığı görüşünü dile getirdi. Zelensky, ikinci dünya zirvesine Rus heyetini davet etmeyi planladığını ve müzakere yasa
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı5.Duygulara köprü kurmak

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







