Zonguldak 'göç'üyor

Oldubittiye getirilerek çıkarılan torba yasaların bedeli ağır oluyor. 2014'te çıkarılan torba yasa madencilik sektörünü felç etti.

Zonguldak 'göç'üyor

Bir zamanlar sadece devlete ait ocaklarda 60 bin madencinin çalıştığı Zonguldak'ta bu sayı şimdilerde 10 binin altına düştü. Özel sektör de 4 bin işçiyi kapı önüne koydu. İş bulamayanlar ise çareyi göç etmekte buluyor.

Meclis'te komisyonlar devre dışı bırakılarak, sektörün sesine kulak verilmeden, çoğunluğa dayanarak yapılan yasalar kısa sürede iflas ediyor. Madencilik sektörüne torba yasa ile getirilen düzenlemeler özel kömür ocaklarının kapısına kilit vurulmasına sebep oldu. Şirketler eleman çıkarmaya gidince kentten başka şehirlere göç hızlandı.

Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasından sonra, ‘TİB'e internet kapatma yetkisi, Risale-i Nur basımının yasaklanması, yandaş şirketlere özelleştirme kıyağı' gibi düzenlemelerin arasına madencilikle ilgili maddelerin eklendiği torba yasa, maden sektörünü darboğaza soktu. Maden havzasında faaliyet gösteren işletmeler, 4 bine yakın madencinin işine son vermek zorunda kalınca şehirde göç arttı. Resmi verilere göre, Zonguldak'tan son 5 yılda 23 bin 905 kişi göç etti.

KAMUDA 60 BİN İŞÇİDEN 10 BİNİ KALDI

Göçün sebebinin maden ocaklarının işlevsiz hale gelmesi ve işsizliğe bağlayan Zonguldak İli Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Necati Başar, işçi maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Başar, şunları kaydetti: “Bir zamanlar Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında 50 bin kişi istihdam edilirken şimdilerde bu sayı 10 binin altına düştü. Rödovans sahalarında özel sektöre bağlı çalışan 4 bin civarında madenci de işsiz kaldı. İşçi maliyetleri düzenlemeden sonra en az 2 bin 600 liraya çıktı. Özel sektörde 5 bin kişi çalışırken şu an sayı 1000'in altına düştü.”

İşten çıkarmalar sürebilir

Son yasal değişiklikler sonrası işçi sayısını 630'dan 280'e düşürdüklerini belirten Deka Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Musa Demir'e göre, işçi çıkarmalar sürecek. Demir, şunları söyledi: “Devlet, torba yasada ek düzenleme yapılacağı sözünü verdiği için 280 işçiyi tutuyoruz. Maden sektörüne iyileştirme yapılmazsa, 240 kişiyi daha çıkarıp 40 kişiyle en başa dönmek zorunda kalacağız. Çünkü maliyetlerini karşılayamıyoruz. Eğer bizlere destek verilirse, biz üretimimizi de işçi sayımızı da katlarız. Yine 630 seviyelerine çıkarız. Böylece ne işsizlik kalır ne de göç sorunu yaşanır.”

ZAMAN
<< Önceki Haber Zonguldak 'göç'üyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER