2022'de de yukarı bakmaktan korkma!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ocak 1 2022
"Türkiye ekonomide, siyasette, sokakta her gün üzerine gelen meteorlarla karşı karşıya. 2022’nin 'Yukarı Bakma' diyenlerin 83 milyonun kaderini belirleyemeyeceği bir yıl olması dileğiyle." Banu Güven DW Türkçe’de yazdı.
Sizce insanlığın istisnasız en büyük ortak hatası nedir? Bu soruya benim cevabım net: Üzerine gelen felaketi görmemek, görmek istememek. Akıl dışı tutumlar, rasyonaliteden uzak, olan biteni işine geldiği gibi gören, acı hakikatlerden kaçan insanların anlaşılmaz siyasi tercihleri, dünyanın neresine bakarsanız bakın, geri dönüşü olmayan sonuçlar yaratıyor.
Korona salgınını ele alalım: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 31 Aralık 2021 itibarıyla kayıtlara geçirilebilmiş 5 milyon 411 binden fazla ölümlü vaka var. Yaklaşık 282 milyon insan hastalığa yakalanmış. Varyantlardan Omicron'a kadar gelmişiz, hala Covid'in bir yalan olduğunu savunanlar var. İnsanlar üçüncü dördüncü aşılarını olmuşlar, sapasağlamlar, hala dünyanın dört bir yanında "bilinmeyen uzun süreli etkilerden" bahsedenlerle karşılaşıyoruz. Her milletten aşı karşıtı var. Almanya'da tanıştığım bir Rus, beni aşı olanlara çip takıldığı konusunda ikna etmeye çalıştı. Bluetooth eşleştirmesi için telefonda beliren numaralarının, aşı olan insanların çip numaraları olduğuna inanıyordu. Bunu muhtemelen Facebook'un Rus muadili olan VKontakte'de önüne düşen bir paylaşımda okumuştu. Sonra ailece semptomları ağırca olan bir Kovid geçirdiler. Kalp hastası olmasına rağmen aşı olmayan, ileri yaştaki bir komşumuzu da maalesef geçenlerde kaybettik. Onun ölümünden önceki geceydi, Almanya'da yaşadığım şehirdeki Korona ve aşı karşıtları gösteri yapıyorlardı. Maskelerini atmış, Tarkan'ın "Kuzu Kuzu" şarkısı eşliğinde "Bize bir şey olmaz" havasında ilerlerken, maskeli ölümlüler caddenin iki tarafına dizilmiş, onları şaşkınlıkla izliyorlardı. Bu resim, insanların irrasyonel davranış eğilimini ve yarattığı ayrılıkları, karşıtlıkları çok iyi canlandıran bir kare olarak hafızamda yer etti.
Daha sonra izlediğim Netflix yapımı "Don't Look Up" (Yukarı Bakma) filmi, bu resmi daha da netleştirdi. İzlemeyen varsa, özetleyeyim: Dünyanın sonunu getirecek bir göktaşı hızla yaklaşıyor. Bir tarafta bilim - akıl var, diğer taraftaysa siyasi ve ekonomik ik
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Dikkat çeken paylaşımın ardından yandaş Zihni Çakır da gözaltına alındı2.Hani çelik kubbe vardı? Balıkesir'e İHA 10 gün önce düşmüş köylüler olmasa kimsenin haberi yok3.Sadettin Saran adliyeden adli tıpa sevkedildi!4.Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 3 kişeye daha ‘yakalama’ kararı5.Zorunlu askerlikte yeni dönem!
6.13 Milyon emekli dipte: Ekonomik kriz en çok onları vurdu7.Pınar Türker, AYM’ye başvurdu: İBB davasında çıplak arama iddiası8.Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı9.Yeneroğlu'ndan, Özel’e hukuk tembihi: Edirne cezaevinde çocuklarıyla yatan kaç anne var biliyor musunuz?10.Varmı böyle maaşı olan? Elon Musk’a 100 milyar dolar için onay

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







