ABD’li Senatör Türkiye'ye yeni yaptırım istedi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Kasım 18 2021
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu Sıralama Üyesi ABD’li Senatör Roger Wicker, İnterpol’ü kötüye kullanan ülkelerle ilgili yaptırım istedi. Senato’da konuşan Wicker, 23 Kasım’da Türkiye’de yapılacak İnterpol Genel Kurulu ile ilgili çağrıda bulunarak, “Türkiye, İnterpol’ün Kırmızı Bülten sistemini en çok suistimal eden ülkelerden biri” dedi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı İnterpol’ü suiistimal ettiği belgeleriyle ortaya çıkmıştı. Gelişme üzerine ‘İnterpol en bildirim sisteminin Türkiye tarafından kötüye kullanılması’ hakkında rapor hazırlanırken, Senatör Roger Wicker konuyu ABD gündemine taşıdı.

REJİM MUHALİFLERİNİ CEZALANDIRMAK İÇİN KULLANIYOR

Senato katında konuşma yapan Wicker, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı’nın diktatör ve otoriter rejimler tarafından kötüye kullanılmasına dikkat çekti. İnterpol’ün bu hafta sonu İstanbul’da düzenlenen yıllık Genel Kurulu’nun, “despotların ve dolandırıcıların” muhalifleri cezalandırmak ve hukukun üstünlüğünü baltalamak için örgütü nasıl kullandığını net bir şekilde hatırlatması gerektiğini açıkladı. Toplantının yapılacağı Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin rejim muhaliflerine karşı silahlandırma konusunda korkunç bir sicile sahip olduğuna işaret etti.

TÜRKİYE, RUSYA, ÇİN, VENEZUELA İNTERPOLÜ SÖMÜRÜYOR

Wicker Türkiye, Rusya, Çin ve Venezuela’yı İnterpol’ü başlıca sömürücüleri olarak nitelendirdi. Wicker, İnterpol’ü suiistimal örneklerinden biri olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i eleştiren ve Rusya’dan kaçmak zorunda kalan Amerikalı bir finansör olan Bill Browder’ın deneyimini aktardı.

CAN DÜNDAR ÖRNEĞİ

Wicker, meslektaşlarını küresel yolsuzluk ve İnterpol’ün kötüye kullanımına karşı mücadele çağrısı da yaptı. İnterpol’ün bu yılki Genel Kurul’u Türkiye’de yapmasının korkunç olduğunu söyleyen Wicker, “Türkiye, İnterpol’ün Kırmızı Bülten ve Mavi Bülten sistemlerini en çok suistimal eden ülkelerden biri haline gelen bir ülke. Türkiye, siyasi güdümlü suçlamalarla hükümeti eleştirenlere zulmetmek ve tutuklamak için İnterpol’ü defalarca silahlandırdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir