Abdullah Gül: Gelinen nokta perişanlık

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Kasım 9 2017
Abdullah Gül, dış politikada hamaset, retorik, hesapsız konuşmalara yer olmadığını söyledi. "Dış politikasının güçlü olabilmesi için, bir ülkenin önce evinin içinin düzenli olması lazım" diyen Gül şöyle devam etti: "Suriye'ye karşı başlatılan silahlı mücadelenin bir çıkış stratejisi yapılmadığı için, dengeler iyi hesaplanmadığı için neticede bugünkü büyük siyasi boşluk, perişan durum ortaya çıkmıştır."
Gül'den 'Suriye' eleştirisi: Dengeler hesaplanamadığı için perişan bir durum ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’de başlayan iç savaş ve sonrasında yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gül, “Suriye’ye karşı başlatılan silahlı mücadelenin bir çıkış stratejisi yapılmadığı için, dengeler iyi hesaplanmadığı için, neticede bugünkü büyük siyasi boşluk, perişan durum ortaya çıkmıştır. Onun için dış politikada bilgi, tecrübe ve geleceği öngörmek için analiz çok önemlidir” dedi.

Abdullah Gül, Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen ‘Diplomat Okulu’ programının açılışına katıldı. Gül’ün burada yaptığı konuşmanın görüntüleri paylaşıldı. Gül konuşmasında, eğitimden yakın dünya tarihine, diplomasi ve Türkiye’nin güncel dış politikası konularına kadar çok sayıda konuda değerlendirmelerde bulundu.

‘EN ÖNEMLİ SORUMLULUK ALANLARINDAN BİRİ DIŞ POLİTİKA’

Devletlerin çok önemli sorumluluk alanlarından birisinin dış politika olduğunu belirten Gül, dış politikayı bunu yürütenlerin milli menfaatleri, çıkarları en iyi şekilde korumaları gerektiğini söyledi.

Bugün dünyada yaşanan birçok olayda sorunun kaynağının 1. Dünya Savaşı’na uzandığını belirten Gül, şöyle dedi: “İşte bu savaştan sonra ortaya o kadar önemli olaylar ortaya çıktı ki, bunların acılarını hala yaşıyoruz. 2010 yılında Cumhurbaşkanı olduğum dönemde üniversitelere bir yazı göndererek dedim ki; ‘Birinci Dünya Harbi’nin 100. Yıl dönümü geliyor. Dolayısıyla şimdiden ciddi projeler yapın, hazırlıklar yapın, konferanslar düzenleyin.’ Maalesef 2014 – 2017 yılları arasında çok az sayıda yayın gördüm, ama yurt dışına gittiğimde kitapçılara girdiğimde, özellikle son bir iki sene içinde bütün raflar, Birinci Dünya Harbi ile ilgili kitaplarla dolu. Tabi

Bu haberler de ilginizi çekebilir