Afet uzmanı patlamayı yorumladı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Temmuz 3 2020
Sakarya Hendek’teki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda bugün öğle saatlerinde meydana gelen patlamada, 4 kişi öldü, 97 kişi yaralandı, 3 kişi ise kayıp. Önceki yıllarda da patlamalar ve işçi ölümleriyle gündeme gelen fabrikada şimdiye kadar 5 farklı patlama gerçekleşti. Gazete Duvar’a konuşan uzmanlara göre bu durum, fabrikanın önlem almadan üretime devam ettiğinin açık bir göstergesi.
Afet yönetimi uzmanı Doç. Dr. Burçak Başbuğ Erkan, patlayıcı madde üreten fabrikalarda iş güvenliği tatbikatının hayati olduğunu belirterek “Bu fabrikadaki işçilere ne kadar tatbikat yaptırıldığını şu anda bilmiyoruz, ama bu sorgulanması gereken bir konudur” dedi. Fabrikadaki ihlalleri uzun yıllardır takip ettiklerini söyleyen İSİG Meclisi Üyesi Murat Çakır, fabrikanın işçileri daha hızlı çalıştırabilmek için iş güvenliği kurallarını çiğnediğini vurguladı. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Başkanı İrfan Sayar ise “Patlamanın tüm sorumluluğu iş güvenliği uzmanına yükleniyor, oysa bu bir sistem sorunudur” diye konuştu.
Doç. Dr. Burçak Bağbuş Erkan, sözlerine 3 Şubat 2011’de Ankara Ostim’de meydana gelen ve toplam 20 kişinin öldüğü patlamaları hatırlatarak başlıyor. İçinde bulunduğu çalışma grubuyla Ankara’da patlamanın gerçekleştiği bölgede saha araştırması yapan Erkan, bir yıl sonra aynı bölgeye gittiğinde alınan önlemler açısından çok bir şeyin değişmediğine tanık olmuş. “İşin acı tarafı budur, bu yüzden Sakarya’daki patlama ne ilk ne de son.”
‘TATBİKAT ÇOK HAYATİDİR’
Türkiye’nin iş güvenliği kanunları açısından bir eksiği olmadığını belirten Erkan, “Uygulamada çok büyük eksiklikler olduğu için bu tip durumlar yaşanıyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok sağlam bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri uygulanmadıkça bu tür şeyleri görmeye devam edeceğiz. En önemli eksiklerden biri, çalışanlara afet ve acil durum eğitimi verilmemesi. Verilse bile tamamen kağıt üstüne kalıyor, işçiler formalite olarak bir forma ‘yaptım yapmadım, şu kadar saati tamamladım’ diye tik atıyor. Mesela yangın söndürme tüpünü eğitimde bir kere kullandırıyorlar, sonra tamam bitti gitti diyorlar. Oysa ki tatbikat çok hayatidir. Bu fabrikadaki işçilere ne kadar tatbikat yaptırıldığını şu anda bilmiyoruz, ama bu sorgulan
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili Lütfü Türkkan skandalı açıkladı!2.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler3.ABD donanmasını alarma geçiren olay: Yaptırımları delen gemi Türk menşeli çıktı4.AKP'li Şamil Tayyar, partisinin 'ekran' krizini anlattı: 'Artık yüzde 50+1'in kolay alınamayacağı ortaya çıktı'5.En zenginler listesindeki Ali Sabancı'dan şaşırtan çıkış: 'Geçinemiyorum'
6.İddia: ‘Erdoğan’dan vekillere ekran izni'7.İstanbul Barosu Başkanı: Cezaevlerinde sadece anneler değil, çocukları da cezalandırılıyor8.'Dış kuvvet' ve 'temas' ayrıntısı...9.Yandaş Selvi düşen Libya uçağı için sabotaj iddiasını gündeme getirdi10.Ankara'da düşen Libya uçağının kara kutusu neden Almanya'ya gönderildi?

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







