AKP cemaatleri iç güvenliğe tehdit görüp 'akredite' istedi CHP ve HDP karşı çıktı!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Mayıs 30 2017
Fare bile doğurmayan TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporundan AKP'nin Cemaatleri 'akredite' adı altında özgürlüklerini kısıtlama önerisi çıktı. CHP ve HDP itiraz etti.
AKP'den cemaatlere 'akredite' kelepçesi teklifi
TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, görev süresinin bitmesinden yaklaşık 5 ay sonra taslak raporunu açıklamıştı. 15 Temmuz'un 4 kritik ismi Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Yıldırım Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan'ı ifadeye bile çağıramayan AKP'nin çoğunlukta olduğu komisyondan skandal bir öneri geldi.
Raporda AKP'li üyeler hukuki düzenleme adı altında cemaatlere 'akredite' edilmesini gerektiğini savundu. İşte o skandal bölüm:
"Cemaat yapılarının çoğu açık, şeffaf ve esnek olmaktan uzak olup, genellikle faaliyetlerini gizlilik içinde ya da denetimlerden uzak şekilde yürütmektedir. Bu yapıların toplum yararına çalışıp çalışmadıkları hususunun kim ya da hangi kurumlarca akredite edileceği ciddi bir sorundur. Bu görevin tek başına Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yerine getirilmesi mümkün görünmemektedir. Bu oluşumların sosyal ve dini meşruiyet, denetim, hukukilik, mali yapının şeffaflığı gibi kriterler bakımından akredite edilmesi ve bu tür faaliyetlerin genel bir meşruiyet zemininde yürütülmesinin temin edilmesi, bu alanda üzerinde dikkatle ve etraflıca düşünülmüş hukuki düzenlemeler gerektirmektedir. Böylece gizli, gizemli, güven vermeyen programlar izleyen yapılanmaların, kamu yararı çalışması adı altında zararlı faaliyetler yürütmesine göz yumulması engellenmiş, kamunun da kontrol ve katılımı sağlanmış olabilecektir."
Militan laiklikten uzak durulması gerektiğini söyleyen ancak militan laiklerin geçmişten günümüze talebi olan cemaatleri baskı altına alma önerisi getiren komisyon RTÜK'te de acilen ilahiyatçı uzmanlar görevlendirilmesi gerektiğini savundu.
AKP'lilerin çoğunlukta olduğu komisyonun hazırladığı raporda yardım kuruluşlarının da 'ombudsmanlık' yoluyla Diyanet yani saray tarafından denetlenmesi gerektiği savunuldu:
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!2.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru3.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!4.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor5.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'
6.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!7.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'8.Ünlülere uyuşturucu soruşturması: Şeyma Subaşı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı9.Zelensky görevden ayrılma işareti verdi10.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğ...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...

Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü...

İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçları...


