Alman şirketleri 2024'e karamsar bakıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Aralık 5 2023
Alman Ekonomi Enstitüsü'nün işverenler arasında yaptığı son ankete göre, bu yılki kriz havası 2024 yılında da değişmeyecek.
2023'ün son günlerinde Almanya hızla resesyona, yani ekonomik durgunluğa doğru sürükleniyor. Ülkedeki birçok şirket, ekonomideki olumsuz gidişatın, muhtemelen 2024 yılında devam edeceğini öngörüyor. İşverenlere yakınlığı ile bilinen Köln merkezli Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından 2 bin 200'den fazla şirketle yapılan bir ankete göre, katılımcıların sadece yüzde 23'ü, 2024 için olumlu bir beklentiye sahip. Yüzde 35'lik bir kesim ise bu yılki olumsuz tablonun, önümüzdeki yıl da değişmeyeceği kanaatinde.

Söz konusu ekonomik anket, bir bakıma "Almanya'daki ekonomik şok felcinin devam ettiğine" işaret ediyor. İş dünyasının beklentileri, enerji fiyatlarındaki şok artışlar, yüksek enflasyon ve enerji sıkıntısı gibi faktörler, hâlâ 2022 sonbaharındaki seviyelerde seyrediyor. Alman Ekonomi Enstitüsü'nün ekonomik araştırmalar başkanı Michael Grömling liderliğindeki araştırmacılar, ekonomideki durgunluğun başlıca nedenlerini, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından enerji fiyatlarındaki keskin yükseliş, buna bağlı olarak fiyatlardaki genel artış, jeopolitik belirsizlikler ve küresel ekonomideki önemli yavaşlama" şeklinde sıralıyor.

Bu olumsuz gelişmelerin, istihdam ve yatırımlar açısından da önemli sonuçları söz konusu: Her beş şirketten biri, önümüzdeki yıl daha fazla kişiyi istihdam etmeyi beklerken, yüzde 35'i daha az kişiyi istihdam etmeyi, yüzde 45'i ise işgücünü sabit tutmayı planlıyor. Michael Grömling, "Bu durum, Almanya'da uzun süredir devam eden istihdamdaki artış sürecinin şimdilik sona erdiğine işaret ediyor" diyor. Ankete katılan şirketlerin sadece yüzde 27'si, geçen yıla kıyasla daha yüksek yatırım harcaması planlarken, yüzde 36'sı daha düşük bütçeler oluşturuyor. Özellikle inşaat sektöründeki şirketler kötümser. Raporda, "İnşaat yatırımlarındaki durgunluk, 2024 yılında da aşılamayacak," deniyor.

Büyüme tahminleri düşürüldü

Hamburg Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (HWWI)

Bu haberler de ilginizi çekebilir