'Almanya, kendi kontrolü altında Avrupa ordusu kuruyor' iddiası
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mayıs 24 2017
ABD merkezli saygın Foreign Policy dergisi, Almanya'nın Avrupa'da kendi kontrolü altında geniş bir Avrupa ordusu kurmaya çalıştığına yönelik somut şüpheler oluştuğunu yazdı. Habere göre, Almanya'nın organize ettiği Çerçeve Ülkeler Konsepti adını verdiği askeri entegrasyon çalışmasının, küçük bir askeri ortaklığın ötesinde amaçlar taşıdığına yönelik güçlü belirtiler bulunuyor.
Almanya’nın Avrupa’daki iki yakın müttefiki Çek Cumhuriyeti ve Romanya ile geçtiğimiz Şubat ayında aldığı ordularını entegre kararını hatırlatan Foreign Policy dergisi, o günden beri Almanya her ne kadar süreci düşük profilli gösterse de ‘Avrupa Ordusu’ oluşturmak yolunda sessiz bir somut gelişme içinde olduğunu yazdı.
ALMAN ORDUSUNA ENTEGRE ÜÇ ÜLKE ORDUSU
Anlaşmayla, Romanya ve Çek Cumhuriyetinin bütün silahlı birlikleri Bundeswehr’e (Alman Ordusu) katılmasa da Romanya’nın 81’nci mekanize tugayı ile Çek Cumhuriyeti'nin savaş kabiliyeti ve çatışma deneyimi en yüksek birliği olan 4’ncü Hızlı İntikal Tugayı, Alman ordusunun 10’ncu Zırhlı Tümeni'nin parçası olacaklar. Böylece Alman ordusuna entegre olan Avrupa ülkesi sayısı üçe çıkmış oluyor. Daha önce de Hollanda’nın bir tugayı Alman Hızlı Müdahale Tümenine ve bir başka tugayı ise 1’nci Zırhlı Tümenin parçası haline gelmişti.
Münih’te bulunan Bundeswehr Üniversitesi'nin uluslararası ilişkiler profesörü Carlo Masala, kıtadaki diğer bazı güçler henüz katılmasa da ‘’Alman hükümeti, Avrupa ordularının entegrasyonunu gerçekleştirme konusundaki isteğini gösteriyor’’ yorumu yapıyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, sık sık Avrupa Ordusu fikrini gündeme getirmesiyle ünlü. Ancak sıklıkla da bu önerileri ya küçümsendi ya da sessizlikle geçiştirildi. Bu fikrin Avrupa’daki en büyük muhalifi İngiltere’nin AB’den ayrılmasına rağmen henüz bu konuda radikal bir söylem değişimi yaşanmış değil.
ORDUYU GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR
Almanya, uzun süredir ihmal ettiği ordusunu da bu yolla hızla güçlendirmek istiyor. 1989 yılında Batı Almanya, GSH’sının yüzde 2.7’sini savunma harcamaları oluşturuyordu. 2000 yılında savunma harcamaları yüzde 1.4’e geriledi ve yıllarca bu oranda kaldı. NATO sözleşmesine göre her ülke için bunun en az yüzde 2 olması gerekiyor. Soğuk Savaş döneminde Bundes
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Trump açıkladı: Maduro yakalandı...2.Trump: Maduro New York’a götürüldü, Venezuela’yı biz yöneteceğiz3.İşte Amerika'nın aldığı Maduro'dan ilk fotograf!4.Ukrayna ordusu güney cephesinde zor durumda: Büyük çaplı tahliye başladı5.Erdoğan'ın danışmanı Cemil Ertem, Maduro'ya destek mesajını sildi!
6.ABD: ‘Maduro ve eşi New York’ta yargılanacak’7.Özel: Erdoğan, ‘Kardeşim Maduro’ diyordu, bugün tek kelime edemiyor8.Cumhur İttifakı'nın küçük ortağından başkanlık sisteminde değişiklik talebi9.Venezuela’nın Türkiye Büyükelçisi Gutierrez Türkiye'den resmi kınama beklentisini açıkladı10.İşte son rakamlar: Kaç Suriyeliye Türk vatandaşlığı verildi?
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HÜSEYİN ODABAŞI

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER






