Amerika seçiminden çıkarılacak dersler
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Kasım 8 2020
"Trump’ın oyların sayımını durdurun çağrısına yargı hayır dedi. Oyların yeniden sayılsın talebi reddedildi. Valiler, ‘başkan kendi işine baksın, oy sayımında hile yok’ cevabı verdi. Trump’ın canlı basın toplantısı, yalan söylüyor diye kesildi. Twitter, Trump’ın mesajlarını, seçimin meşruluğunu zedelediği, dezenformasyon kaynadığı ve yanıltıcı olduğu gerekçesiyle engelledi"
Ali Emir Pakkan | samanyoluhaber.com
Amerika seçiminden çıkarılacak dersler
3 Kasım salı akşamı ilk veriler geldiğinde sonuç ortadaydı. Trump da Biden da kazanabilirdi. İlerleyen saatlerde Trump öne geçti. Saatler gece yarısını gösteriyordu, Florida, Texas ve iç kesimler kırmızıya boyanmıştı. Pensilvanya’da Trump büyük farkla öndeydi. Nitekim başkan zaferini ilan etti.
Ancak sabah işler değişti. Oy farkı kapanmaya başladı. Postadan gelen oylar sonuca etki etmişti. Biden, elektroal oylarda öndeydi. Wisconsin’i kazandı. Arayı açtı. Mücadele kıyasıya sürüyordu.
Trump, geriye düşünce twitter üzerinden, ‘oyların yeniden sayılmasını’ isteyen bir açıklama yaptı. Sonraki twitlerinde ise, “oy sayımı durdurulsun” dedi. Biden ise halkı, sabırla bütün oyların sayılmasını beklemeye davet etti. “Kurumlar görevinin başında, sistem işliyor” dedi.
46. Başkan kim olacaktı? Nefesler tutulmuştu.
Cuma sabahı dört kritik eyaletten ikisinde daha demokratlar öne geçti. 20 elektroal oyu bulunan Pansilvanya’da Biden’in arayı açması ise her şeyi değiştirdi. Biden, bu eyaleti alırsa, diğer eyaletlerdeki sonuç ne olursa olsun başkanlığı getirecek 270’e ulaşıyordu.
Cumartesi sayım bittiğinde, Joe Biden net bir skorla (290) başkan seçilmişti. Demokratlar cumhuriyetçilere karşı tarihi bir zafere imza attı. Trump cephesi sonuçlara itiraz edeceğini açıkladı.
Amerika’da Biden’ın kazanabilmesinde medyanın tarafsızlığı, yargının bağımsızlığı, sistemin işlemesi önemli rol oynadı.
Trump’ın oyların sayımını durdurun çağrısına yargı hayır dedi. Oyların yeniden sayılsın talebi reddedildi. Valiler, ‘başkan kendi işine baksın, oy sayımında hile yok’ cevabı verdi. Trump’ın canlı basın toplantısı, yalan söylüyor diye kesildi. Twitter, Trump’ın mesajla
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı5.Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifadesi...
6.'Kemal Gülen ile Yoldayız' yeni bölümüyle yayında: Kaçırmayın!7.Putin'in seçim çağrısı Zelensky'i kızdırdı: 'Ona kalmadı'8.Duygulara köprü kurmak9.Hakan Fidan'a AKP'li Ensarioğlu'ndan partiyi karıştıran çıkış: 'Ya görevi bırakır ya da görevden alınır'10.İsrailliler Netanyahu hükümetini protesto etti: 'İsrail tarihinin en kötüsü’

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa G...

Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Öze...

17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati...

AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürü...

Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifade...


