[Arif Asalıoğlu] Bali’den Delhi’ye G20’de değişen Rusya stratejisi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Eylül 18 2023
Samanyoluhaber.com yazarı, Rusya Uzmanı Arif Asalıoğlu'nun yazısı
ARİF ASALIOĞLU
Dünyanın en büyük ekonomilerini temsil eden G20 liderleri geçen hafta Yeni Delhi'de gerçekleşen zirvede Rusya-Ukrayna savaşının sonlanmasına ya da en azından müzakerelerin başlamasına yönelik bir reçete ortaya koyamadılar. Zirve sonrası kabul edilen sonuç bildirgesinde Rusya’ya karşı ortak bir tavır alınamaması, G20 ülkelerinin farklı yaklaşımlar sergilemesi olarak algılandı. Kiev yönetimi karara tepki gösterirken, Moskova memnun kaldı. Kremlin yönetimi, bu şekliyle G20 liderlerinin, gerilimin çözümünde katkı sağladığını söyleyerek, zirve sonu deklarasyonunu övdü.
G20, Rusya açısından geçen yılki Bali zirvesine kıyasla daha olumlu sonuçlandı. Bu kez liderler, Rusya'yı doğrudan cephe alan ifadeler kullanmadan, barış çağrısı yapan bir bildiriye imza attı. Bali’de ise Rusya'nın G20'den çıkarılması gerektiğine dair istekler gelirken, zirve öncesi bazı Batılı ülkeler Rusya'nın G20'ye katılımının engellenmesi talebinde bulundu. Bu tartışmalara tepki gösteren Kremlin, Rusya devlet başkanı Vlademir Putin'in G20 zirvesine katılmayacağını açıkladı.
Rusya ile yakın ilişkileri göz önüne alındığında Hindistan, ilk başta Ukrayna konusunda bir çıkmazla karşı karşıya kaldı. Nihayetinde bir uzlaşma metnine varılamaması halinde yönetim açısından büyük bir başarısızlık olacağı açıktı. Ama uzun süren bir bürokrasi mekiği sonucu bütün taraflar mutabık kaldı. Ukrayna krizi zirvenin en tartışmalı başlığıydı. Hintli bir yetkili, aralıksız 200 saatin üzerinde müzakere yürütüldüğünü, 300 ikili görüşme yapıldığını, taslağın 15 kez değiştirildiğini söyledi.

Son 50 yılın kalıplaşmış anlayışları değişti
Sonuç olarak bu bildiri Hindistan için önemli bir diplomatik kazanım olarak nitelen
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!2.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!3.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!4.Ekol TV neden yayınlarını durdurdu!5.Şamil Tayyar'dan bomba iddia: 'Ela Rümeysa Cebeci itirafçı oldu arşivini getirecek!'
6.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı7.Bu fotoğraftan bir kişi daha eksildi: Gazeteci Emrullah Erdinç'e gözaltı8.Rusya askeri hedeflerinden vazgeçmeyecek ve Batı9.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı10.BM koruması altındaki eğitimci Güngör'ün Türkiye'ye iade tehlikesi sürüyor!

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN








