Asgari ücrette yeni ceza sistemi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ocak 23 2016
Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasıyla kaçak işçi çalıştırma oranları da artmaya başladı. SGK ise denetimlerini sıklaştırdı. 1 yıl kaçak işçi çalıştırmanın cezası 49 bin liraya çıkarıldı.

Asgari ücret 1300 TL oldu. Asgari ücretteki bu artış sonrası birçok işverenin kaçak işçi çalıştırmaya başladığı iddiaları Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) harekete geçirdi.
SGK, kaçak işçi çalıştırma ile ilgili denetimlerini sıklaştırdı. Kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen işletmelere para cezası kesiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında şirketleri yakından takip ediyor. SGK, asgari ücrette yapılan artış sonrasında kaçak işçi denetimlerini arttırdı. Her ilde bulunan bin 500 sosyal güvenlik denetmeni, kaçak işçi tespitinin yanı sıra sahte sigorta denetimi de yapıyor.
YARIM MİLYAR TL CEZA
SGK denetmenleri geçen yıl çoğu ihbar sonucu 70 binin üzerinde iş yerinde denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 50 bine yakın kaçak çalıştırılan işçi kayıt altına alındı. Kaçak işçi çalıştıran işletmelere de 500 milyon Türk lirasının üzerinde para cezası kesildi.
9.5 MİLYON KAYIT DIŞI ÇALIŞAN VAR
Yapılan denetimlere rağmen Türkiye’de kayıt dışı istihdam büyük bir sorun. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 27 milyon 150 bin çalışan bulunuyor. Bu çalışanlardan yüzde 35,1’de kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. 9.5 milyon kayıt dışı çalışan, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadığı için de sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.
CEZA AĞIRLAŞTIRILDI
Ceza asgari ücretle sigortasız işçi çalıştıran işverenin cezaları da arttırıldı. 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırılan bir işçi için 38 adet asgari ücret cezası karşılığı 49 bin lira ceza kesilecek. Bunun yanı sıra teşvik primleri kesilecek, iş kazası, meslek hastalığı varsa bunların masrafları da işverene fatura edilecek.
DEVLETİN ZARARI 60 MİLYAR
Kayıt dışı istihdam nedeniyle kamu da zarara uğruyor. Her yıl 60 milyar liranın üzerinde pa
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!2.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!3.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru4.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor5.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'
6.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!7.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'8.Zelensky görevden ayrılma işareti verdi9.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?10.2026'nın ilk günü Yeni Zelanda'da başladı!

ERTUĞRUL İNCEKUL

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...

Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğ...

Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü...

İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçları...


