Bilim Kurulu toplantısı sonrası 5 maddelik açıklama

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Şubat 2 2022
Koronavirüs salgınıyla ilili olarak yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından bir yazılı açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı gelecek hafta itibariyle başlayacaktır. Yerli aşımız TURKOVAC’ın yeni serilerinin sevkiyatı şehir hastanelerimize başlamıştır" dedi.
Bilim Kurulu'nun salgının seyri, hastane kapasitelerinin etkin kullanımı, yatak doluluk oranları, yeni tedavi seçenekleri ve yerli aşı TURKOVAC gündemi ile toplandığını kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yerli aşımız TURKOVAC’ın yeni serilerinin sevkiyatı şehir hastanelerimize başlamıştır" dedi.

Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yazılı bir açıklama yayınladı.

65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan yurttaşlar için erken dönemde Molnupiravir ilacının kullanımının temin edileceğini aktaran Koca, "Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı gelecek hafta itibariyle başlayacaktır" ifadelerini kullandı.

OMİCRON’UN EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ İLLER

Toplantımızda ele alınan konular aşağıda sıralanmıştır:

1. Artan vakaların Omicron varyantı kaynaklı olduğu teyit edilmiştir. Ülkemizdeki hemen hemen tüm vakaların Omicron kaynaklı olduğu yapılan örnekleme gen sekanslaması ile belirlenmiştir. Omicron varyantının ilk ve en hızlı yayıldığı ilimiz İstanbul olmuştu. İstanbul'da günlük vaka sayıları 40 bine ulaşmışken son iki haftada 20 binin altına inmiş durumdadır. Omicron varyantının ilk yaygınlaştığı şehirlerimizden biri de Eskişehir olmuştu. Eskişehir'de vaka sayıları son iki haftada 3'te 1 oranında azalmıştır. Diğer illerimizde şu an vaka sayılarında artış olsa da yakın gelecekte benzer düşüşler görülebilecektir.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANLARI

2. Güçlü sağlık altyapımızın sınırsız bir kapasite olmadığını daha önce de ifade etmiştik. Geldiğimiz noktada hastane doluluk oranlarımız bazı illerimizde zorlayıcı seviyelere ulaşsa da ülke genelinde servis yatakları doluluk oranı %57,8, yoğun bakım yatak doluluk oranı %68,7 ve solunum cihazı doluluk oranı %31'dir. Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacağı öngörümüz devam etmektedir.

KULLANIMI GELECEK HAFTA BALŞIYOR

3. Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı gelecek hafta itibariyle başlayacaktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir