Bir film projesi ve Prof. Dr. Jacques Robert Fresco
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Eylül 19 2022
Müslümanlar hürriyetlerini isterler. Zaten Amerika’da kölelik kalkmıştır. Mahkeme Müslümanların özgür olduklarına karar verir. Cingeu isimli şahıs gemiden söktüğü bir çivi ile arkadaşlarını kurtardığı için yine onun önderliğinde Amerika’dan evlerine dönerler. Bu gerçek bir olaydır. Hatta bu Müslümanların ülkelerine ulaşılmış ve torunları bulunmuştur.
1997’de Amistad filmi çevrildi. Meşhur yönetmen Steven Spielberg’in başarılı bir filmi idi. Konusu gerçekte yaşanmış bir olaya dayanan filmde, 1830 yıllarının ABD’de sanayileşme yanlısı kölelik karşıtları ile, güneyli toprak sahiplerinden oluşan kölelik yanlıları arasında hızla yükselen ve ilerleyen senelerde Amerikan iç savaşına yol açacak gerginliği anlatan bir filmdi.
Amistad’ın konusu, İspanyol köle nakliye gemisi olan La Amistad, Afrika’dan almış olduğu Müslümanları Amerika’ya götürürken yolda Müslümanların isyan edip gemiyi ele geçirmesiyle ilgilidir. Müslümanlar gemiye hakim olmasının neticesi Afrika’ya dönmeleri gerekiyordu. Fakat geminin İspanyol seyir memuru onlara oyun oynayarak onları Amerika’ya doğru götürür. Yolda Amerikan Deniz gemisi tarafından tekrar ele geçirilip esir alınarak Amerika’ya götürürler ve İspanyol gemi mürettebatını öldürmek suçu ile mahkemeye çıkarırlar.
Müslümanlar hürriyetlerini isterler. Zaten Amerika’da kölelik kalkmıştır. Mahkeme Müslümanların özgür olduklarına karar verir. Cingeu isimli şahıs gemiden söktüğü bir çivi ile arkadaşlarını kurtardığı için yine onun önderliğinde Amerika’dan evlerine dönerler. Bu gerçek bir olaydır. Hatta bu Müslümanların ülkelerine ulaşılmış ve torunları bulunmuştur.
Biz bu filme 1998’de ulaştık. Arkadaşımız Kemal Bey ile, “Acaba Endülüs'teki Müslümanların 1492’de hâkimiyetlerini tamamen kaybetmelerinden sonra anlaşmalara rağmen, dinlerinden dönmeleri için diri diri mezara ve ateşe atılmakla, tehdit edilen Müslümanların, hatta aynı şekilde işkence ve tehditlere maruz Musevilerin kurtulması için Osmanlıların gayretlerini anlatan böyle bir filim çevrilemez mi?” diye düşünmeye başladık.
O günler de, Princeton Üniversitesinde Moleküler Biyoloji Bölümünde 1960’tan beri profesörlük yapan Jacques Robert Fresco’nun Türk öğrencilere çok iyi davranıp yardımcılık yaptığını öğrendik. Üniversite’ye kendisini ziyarete gittik. O günl
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyaretinde, kaybolan toplumsal vicdanı nasıl izlediğini anlattı2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’de büyük hasarlar4.Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alacak’5.ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu
6.Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya 15 Bin Asker Gönderecek: Moskova sert tepki verdi7.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı8.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı9.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi10.Trump'ın, Venezuela petrol planı hangi aşamada? işte son durum!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyare...

Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş de...

Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’d...

Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alac...

ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu


