Boğazın Pembe İncisi yok edildi!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Mart 1 2024
İstanbul boğazının en değerli yalısı, “boğazın pembe incisi” olarak adlandırılan tarihi Erbilgin Yalısı tamamen yok edildi. Yalı kayıtlarda Şehzade Burhanettin Efendi yalısı olarak biliniyordu.
Birinci derecede tarihi eser olan Yeniköy’deki Erbilginler Yalısı, tamamen yıkılarak tüm enkazı taşındı. Binadan geriye temel dahi kalmadı. Yıkım öncesi binanın etrafı brandalarla kapatıldı. Bina tamamen yeniden inşa ediliyor. Binanın arka tarafında kalan iki köşkten oluşan mahiyet konutları ile bina arasında Boğaziçi Kanununa aykırı olarak yeraltı tüneli yapıldı. Tarihi bina 2015 yılında el değiştirmiş ve Katarlı fona geçmişti. Ancak binanın Erdoğan ailesi tarafından alındığı iddia ediliyordu. Son yıkım sonrası bu iddia da kesinleşmiş oldu.
Boğaz ön görünümünde bulunan ve yapı durumu oldukça iyi olan, Erbilgin ailesi aldıktan sonra düzenli bakımlardan geçen binaya ancak Anıtlar Kurulu’nun izni doğrultusunda uzmanlar tarafından tadilat ve bakım yapılabilmesi mümkün. Bugüne dek yangın ve savaş durumu hariç boğazda hiçbir yalı kasten yok edilmemişti. Yalının yıkımı Boğaziçi Kanunu, 1. Derecede Tarihi Eserleri Koruyan kanunlar ve Boğaziçi ön görünümüyle ilgili kanunlara aykırı. Ancak inşaat şirketi yetkilileri yalının yıkılıp yeniden yapılmasıyla ilgili tüm izinleri aldıklarını belirttiler. Tarihi bir eserin yıkılmasıyla ilgili iznin alınması mümkün değil. Ancak kağıt üzerinde bir izin bulunduğu öğrenildi.
KATARLILAR MASKE OLARAK KULLANILDI
Cevheri Güven'in haberine göre Türkiye'nin en değerli dünyanın ise dördüncü pahalı yalısı olarak Erbilginler Yalısı’nın, 2015 yılında 100 milyon Euro'ya Katarlı iş adamı Abdulhadi Mana A SH Al-Hajri'ye satıldığı açıklanmıştı. Satış yapıldığı yıl emlak sektöründe dünya sıralamasınd
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!2.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!3.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!4.Ekol TV neden yayınlarını durdurdu!5.Şamil Tayyar'dan bomba iddia: 'Ela Rümeysa Cebeci itirafçı oldu arşivini getirecek!'
6.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı7.Bu fotoğraftan bir kişi daha eksildi: Gazeteci Emrullah Erdinç'e gözaltı8.Rusya askeri hedeflerinden vazgeçmeyecek ve Batı9.Amsterdam Oost Belediyesinden Birlikte Yaşama Kültürüne Güçlü Bir Katkı10.Zelensky: Donbas'tan çekilmek iki tarafta aynı mesafede olursa mümkün

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN








