Cezaevinde OHAL uygulamaları: Tehdit ve şantajla yeniden sorgulayarak işkence suçu işleniyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mayıs 14 2025
Gaziantep’te tutuklu üniversite öğrencilerine yönelik skandal bir uygulama ortaya çıktı. Avukat Nurullah Albayrak’ın kamuoyuyla paylaştığı bilgilere göre, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, OHAL döneminde Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) getirilen ancak daha sonra kaldırılan bir uygulamayı fiilen sürdürüyor. Daha önce emniyette ve mahkemede ifadeleri alınarak tutuklanan bazı üniversite öğrencilerinin, cezaevinde tekrar, saatler süren sorgulamalarda şantaj ve tehdit yoluyla psikolojik işkenceye maruz bırakıldığı belirtiliyor.
Bold Medya'dan Özkan Yazar'ın haberine göre AKP yargısının talimatıyla 6 Mayıs’ta 47 ilde düzenlenen ev baskınlarında, çoğunluğu üniversite öğrencisi olan 77 kişi, Hizmet Hareketi ile bağlantılı oldukları iddiasıyla tutuklandı. Gözaltı ve tutuklama sürecinde çok sayıda hukuk ihlali yaşandı. Gençlerin psikolojik işkenceye maruz kaldığı, birbirleri aleyhine ifade vermeye zorlandıkları belirtiliyor. Cezaevine konulanlar arasında 4 aylık hamile bir kadın ile sağlık sorunları bulunan gençler de bulunuyor. Ama tutuklanmalarına rağmen işkence bitmedi.
Avukat Nurullah Albayrak, Gaziantep Savcılığı’nın tutuklattığı üniversite öğrencilerini cezaevinde de rahat bırakmadığını, baskı, tehdit ve şantajla tekrar sorguladıklarını açıkladı. Albayrak, cezaevinde tutuklu bulunanların ifadelerinin yalnızca rızalarıyla alınabileceğine dikkat çekerek, “Baskı, tehdit, şantaj ve korkutmayla ifade almak, hukuksuzluğun ötesinde açık bir işkence suçudur” ifadelerini kullandı.
Albayrak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
Cezaevinde tutuklu bulunanların ifadelerinin yeniden alınması yalnızca rızalarıyla mümkündür. Baskı, tehdit ve şantajla ifade almak, bağırmak, korkutmak hukuksuzluğun ötesinde, açıkça işkencedir.
Bir taraftan da savcının talimatıyla cezaevinde yeni tutuklanacaklar için hazırlık yapıldığı söyleniyor. Ismarlama tutuklamalara, hamile kadınların tutuklanmasına, işkenceye, hukuksuzluklara ne zaman son verilecek?
Tutuklu Öğrencilerin Aileleri Endişeli
Öte yandan Gaziantep’te tutuklu bulunan bir üniversite öğrencisinin babası da, cezaevinde yaşanan yeni baskı ve tehditler olduğunu duyurdu. Edinile
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzmana göre açıklama tesadüf değil!2.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru3.Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatırladı!4.Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü Seçimli Genel Kurul'a gidiyor5.İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçlarında ceza ertelenemez'
6.Avrupa endişeli: Oreşnik seyir füzeleri Belarus'ta aktive edildi!7.Ersoy'un etkin pişmanlık oyunu tutmadı: 'Soruşturmaya katkı sağlamadı'8.Zelensky görevden ayrılma işareti verdi9.Türkiye'nin adaletsizlik rekoru: AİHM'nin 2.420 kişi için verdiği ihlal kararı ne anlama geliyor?10.2026'nın ilk günü Yeni Zelanda'da başladı!

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

ABD, Türkiye'deki 'büyük depremi' biliyor mu? Uzma...

Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğ...

Özel nihayet askeri öğrenciler ve KHK'lıları hatır...

Saran baskılara dayanamadı: Fenerbahçe 'Olağanüstü...

İşkencecilere AYM'den kötü haber: 'İşkence suçları...


