CHP, ekonomik kriz için Meclis araştırması talep etti
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ağustos 22 2015
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu,ekonomik kriz için Meclis araştırması istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ekonominin kırılgan yapısı ve ekonomik kriz riskinin araştırılması için Meclis araştırması istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de KOBİ'lerin, çiftçilerin borçlarını ödeyemez hale gelmesinin, memurun, işçinin ve emeklinin refah kaybının, hane halkının yüksek borçluluk oranlarının, artan icra dosyalarının, karşılıksız çeklerin, ekonominin kırılgan yapısının nedenlerinin, ekonomik kriz riskinin araştırılarak çözüm önerileri getirilmesi amacıyla araştırma önergesi verdi.
Tanrıkulu, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "2002'de 6.7 milyar lira olan hane halkı borcu, 2014 sonunda 332.4 milyar liraya ulaşmıştır. 12 yılda yüzde 396 oranında, bir başka hesapla 50 kat artmıştır. 2002'de hane halkı 100 liralık kazancının 3.4 lirası kadar borçluyken, bugün 100 liralık kazancının 49.6 lirasını borçludur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ekonomik zorluk çeken vatandaş nakit avansa ve artı paraya yönelmiştir. Geçen yılın ilk 6 ayında kredi kartlarından 20 milyar 412 milyon lira nakit avans çeken vatandaş, bu yıl aynı dönemde yüzde 27.7 artışla 26 milyar 82 milyon lira çekmiştir.
Artı para olarak da bilinen kredili mevduat kullanımından doğan ve kapatılamayan bakiye tutarı Haziran 2015 sonu itibariyle 8 milyar 840 milyon lira olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 6 milyar 705 milyon liraydı. Böylece yıllık bazda artı para ödenmeyen bakiye tutarında yüzde 31.8 artış meydana gelmiştir. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'ne göre, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı 2015 yılının ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 734 bin kişi olmuştur.
Ekonomik durgunluğu gözler önüne sermesi itibariyle son dönemlerde icra dosyalarının çoğunluğun KOBİ'ler ve çiftçilere ait olması
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyaretinde, kaybolan toplumsal vicdanı nasıl izlediğini anlattı2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’de büyük hasarlar4.Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alacak’5.ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu
6.Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya 15 Bin Asker Gönderecek: Moskova sert tepki verdi7.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı8.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı9.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi10.Trump'ın, Venezuela petrol planı hangi aşamada? işte son durum!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyare...

Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş de...

Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’d...

Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alac...

ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu


