Korona aşısı önce kimlere yapılacak?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ekim 28 2020
Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşıları üzerindeki çalışmalar son aşamasında.
Peki, önce kimler aşı olacak? İkinci sırada sırada kimler var?
İki firma kasım ayının sonuna kadar klinik deneylerin ilk sonuçlarını almayı ve geliştirdikleri aşıların güvenli ve etkili olup olmadığını belirlemeyi hedefliyor. Birçok başka firma da deneylerde oldukça ilerledi.
Ancak aşı üretildiğinde ilk aşamada herkes için yeterli sayıda olmayacak. Bu durumda da kimin önce aşı olacağıyla ilgili zor kararlar alınması gerekecek. Sağlık uzmanları kısıtlı kaynaklarla mümkün olduğunca en iyi adımın atılması için yol göstermeye çalışıyor.
ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri ile Johns Hopkins Üniversitesi bununla ilgili önerilerini açıkladı bile. Ancak durum oldukça karışık.
Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Aşı Erişim Merkezi yöneticisi William Moss, “Bu tür basit çerçeveler, formatlar çok önemlidir. Ancak şeytan ayrıntıda gizlidir” diyor.
Ön safta çalışanlar
Uzmanlar aşıda önceliğin Corona virüsü enfeksiyonu geçirenlerle doğrudan ilgilenen sağlık çalışanlarında olduğunu söylüyor. Bu kişilerin enfeksiyona yakalanma riski çok yüksek ve aynı zamanda toplumun normal hayatına devam edebilmesi için de çok önemli bir sorumlulukları var.
Peki, tam olarak kimler sağlık çalışanı olarak nitelendiriliyor? Corona vakalarını tedavi eden doktorlar ve hemşireler elbette bu kategoride. Corona virüsü enfeksiyonu geçiren hastaların tedavi gördüğü hastanelerde çalışan bakım ve onarım personeli de öyle. Huzur evlerindeki aşçılar da belki ön saf sağlık çalışanı olarak görülebilir. Ancak hastalarla doğrudan temas söz konusu olmadığında durum karışıyor.
Amerikan Toplum Sağlığı Birliği Müdürü Georges Benjamin, “İdari bir görevdeyseniz, önceliğiniz yaptığınız işe
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan vurdu! İşte o kare...2.Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlığına soyunmuş'3.Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general hayatını kaybetti4.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!5.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!
6.Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'un da adı karıştı! Savcılıktan açıklama geldi7.Binbaşı ihbar etti generale 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davası açıldı!8.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!9.Uyuşturucu soruşturması: Mal varlığına el konulan iş adamının şöförü herşeyi anlattı!10.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan...

Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlı...

Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general h...

Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını v...

AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!


