Danıştay'ın hukuksuz ihraçlarla ilgili emsal kararı ortaya çıktı

12. Daire, geçtiğimiz yıl verdiği kararda, meslekten çıkarmanın ağır disiplin cezası olduğuna, bu cezanın savunma alınmadan verilmeyeceğine hükmetti. Şu anki meslekten çıkarmalara da emsal teşkil eden karar, 25 Kasım 2014'te Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından da onanarak kesinleşti.
Danıştay, savunma süresi dahi verilmeden HSYK tarafından ihraç edilen yargı mensupları için emsal teşkil eden bir karara imza attı. Cumhuriyet Savcısı Mahmut Bora Ekici'nin itirazını değerlendiren Danıştay, Ekici'nin son savunmasının alınmamasını hukuka aykırı bulup HSYK kararının yürütmesini durdurdu.
Ekici'yi hukuksuz bir şekilde ihraca götüren süreç şöyle yaşandı: HSYK 2. Dairesi, Bora Ekici'ye savunma hakkı vermeden, iki defa yer değiştirme cezası verdi. Bunun ardından 2. Daire, 17 Ocak 2013'te HSYK'nın 68. maddesine dayanarak hakkında iki defa yer değiştirme cezası verilen Ekici'nin meslekten çıkarılmasına karar verdi. Ekici, ihraç kararı alınırken savunmasını almadığını belirtti. Yasalara göre savunması alınmadan meslekten çıkarma cezası verilemeyeceğinin altını çizerek HSYK Genel Kurul'a itirazda bulundu. Genel Kurul ise Ekici'nin savunmasını aldıktan sonra itirazını reddetti.
Kararın kesinleşmesinin ardından Danıştay'a dava açan Ekici, hakkındaki meslekten çıkarma ve yer değiştirme cezalarının kaldırılmasını istedi. Ekici'nin talebini değerlendiren Danıştay 12. Dairesi, ihraç kararının Ekici'nin yazılı veya sözlü savunması alınmadan alındığını, bu yüzden hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda, şöyle denildi: “Hakim ve savcılar hakkında savunmaları alınmadan ceza verilmemesi gerekir. Ancak davacı yasal koşulları oluştuğundan ‘meslekten çıkarma' gibi bir ceza ile cezalandırılmadan önce savunması istenilmemiştir.” Bu ifadelerin ardından, HSYK Genel Kurul'da verilen savunma hakkının 2. Daire'nin savunma almadan verdiği cezanın hukuka aykırılığını kaldırmadığının altı çizildi. Danıştay'ın HSYK'nın meslekten ihraç dışındaki kararlarını denetlemesinin Anayasa'ya aykırı olduğu da ifade edilere
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN








