G20: Ukrayna Savaşına ilişkin ortak bildiri

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Eylül 9 2023
G20 Liderler Zirvesi Yeni Delhi'de başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı zirvede kapsamlı ekonomik reformlar ele alınıyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre bu yıl 18'incisi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde başladı. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerinin katıldığı iki gün sürecek olan zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil eden G20 ülkelerinin liderleri, üç oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alıyor.

Modern "baharat yolu"

Cumartesi günü gerçekleştirilen görüşmelerin sonrasında, ABD, Suudi Arabistan, Avrupa Birliği, Birleşik Arap Emirlikleri'nin diğer ülkelerle oluşturacakları, Hindistan’dan Avrupa'ya Ortadoğu aracılığıyla ticaret faaliyetlerinin kolaylaştırılmasını hedefleyen modern bir "baharat yolu" planları açıklandı.

Ülkelerin demiryolları, limanlar, veri ağları ve hidrojen boru hatları aracılığıyla birleştirilmesi hedefleniyor. Özellikle ticaret odaklı olan bu projenin İsrail ve Suudi Arabistan gibi ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirebilecek geniş sonuçlar doğurması bekleniyor. İmzacı ülkeler, söz konusu proje ile ayrıca Hindistan'ın 1,4 milyar dolarlık pazarını batıdaki ülkelere entegre etmeyi ve Çin'in aşırı altyapı harcamalarına bir denge oluşturmayı ve Ortadoğu ekonomilerini canlandırmayı hedefliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, girişim için "tarihi" ifadesini kullandı ve "Bu büyük bir olay" dedi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Hindistan- Ortadoğu- Avrupa hattı için, "bir kablodan ya da demiryolundan çok daha fazlası. Kıtalar ve medeniyetler arası kurulan yeşil ve dijital bir köprü" dedi.

Erdoğan G20'de temaslarda bulundu

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ile görüştü.Türkiye-Güney Kore ikili ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, mevcut ilişkileri geliştirecek adımlar ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler ha

Bu haberler de ilginizi çekebilir