Hukukçulara saç-baş yolduruyorlar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Mayıs 3 2017
Cemaat soruşturmaları genellikle delili olmayan, emir böyle olduğu için sanıkların tutuklu yargılanıyor olması ve bu tutukluluğun kanıksanması şeklinde sürüp gidiyor.
Eğer iddianame yazılabilirse, burada da delil yerine hukuk dışı hezeyanlar yer almak zorunda. Ki genellikle öyle oluyor.
''Erdoğan'ın düşman kabul ettiğini düşman, dost kabul ettiğini dost kabul etme'' hukukunu karşısında gören avukat ve sanıkların durumu bunlardan en zoru elbette. Maalesef bu yeni icat iddianameler ve biatçı savcı hezeyanlarına bazen saç-baş yolarak hukuki savunma hazırlamak zorundalar.
Samanyoluhaber'e ulaşan bir hukukçu bu iddianamelerden birini incelemiş ve hukuki savunma yapmaya çalışmış...
İşte o inceleme
X Cumhuriyet Baş Savcılığı'nın düzenlediği iddianamede yer alan deliller:
1-) Cemaat aslında illegal faaliyetleri olan bir örgüttür.
DELİL NEDİR?: Kendi içinde hiyerarşik bir yapılanması vardır. Her bölge veya birimden sorumlu olanlar farklı kişilerdir. İş adamlarından burs parası toplamışlar. Manevi bağları diri tutma adına toplantılar düzenlemişlerdir. Okullar için öğrenci yetiştirmişler. Soru çalarak bu öğrencilerin sınav kazanmasını sağlamışlar.
-Hukuki Açıdan İnceleme;
Yapılanma şekli, kendi gönüllerinden para toplama, onlarla sohbet toplantıları düzenleme, farklı kurumlara yerleşecek öğrenci yetiştirme ve son olarak soru çalma. Yer verilen bu iddialar tek başına bir "suç" oluşturuyor mu? Hayır. Sadece soru çalma iddiası suç teşkil edebilir ki, bu iddia da henüz ülke çapında sadece bir iddia seviyesinde olduğu için bu suça dair tek bir delil de iddianameye konmamış.
- CMK 170/4 ve 174/1-b maddelerindeki emredici hüküm şudur: İddianamede, suçun sübutuna etki edeceği "mutlak" sayılan deliller toplanmak zorundadır.
- Yargıtay'ın görüşü şudur: İddianamede suçu oluşturan olayın anlatılması tek başına yeterli değildir. Olayların mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanması gerekir. Bu ise ancak deli
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyan uçak Haymana civarında düştü!2.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor3.Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamikaze dron saldırısı yapıldı!4.Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme salonunda jandarmaya saldırmışlardı!5.Uyuşturucu Soruşturması: Emrullah Erdinç serbet
6.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'7.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi8.Mahkeme salonunu birbirene katmışlardı: Daltonlar'ın cezası belli oldu!9.Rusya cephesinden ilk açıklama: Rus İHA'larının Türkiye'de ne işi var?10.Saran Adli Tıp'ın raporunu kabul etmedi: 'Açık bir karalama kampanyası!'

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Enkaza ulaşıldı, kurtulan yok: Libya Genelkurmay B...

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Ne mesaj taşıyor? Karadeniz'de Türk gemisine kamik...

Daltonlar çetesine bir soruşturma daha: Mahkeme sa...

Uyuşturucu Soruşturması: Emrullah Erdinç serbet


