İhracatta rekor üstüne rekor kırıldı ama...
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Nisan 5 2019
Son dönemde Türkiye ihracatta rekor üstüne rekor kırıyor. Peki iç pazarda fiyatlar bu denli yüksekken ihracattaki bu artışın nedeni neden kaynaklıyor? Sektör yetkilileri Türkiye'deki iç pazarda tüketici davranışlarının değiştiğini ve çarkların yavaş döndüğünü söylüyor. Hal böyle olunca bazı köklü firmalar ihracata odaklanıyor. Yani firmalar iç pazarda 10 liraya sattığı ürünü yurt dışında TL cinsinden %30 kârla daha pahalıya satıyor. Yurt dışındaki firmalarda Türkiye'den ithalat yaparken daha ucuza ürün almış oluyor. Yani döviz kuru artınca Türk malı ürünler dış ülkelere göre ucuzlamış oluyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre martta ihracatın yüzde 0,5 artışla 16 milyar 334 milyon dolar olduğunu, bu yılın ilk çeyreğinde de Türkiye tarihinin en yüksek ihracat rakamı olan 44 milyar 567 milyon doların yakalandığını bildirmişti.
Peki Türkiye’deki sanayi kuruluşları neden rotasını ihracata çevirdi? Sektörün önde gelen yetkilileri iç pazarda çok fazla talep daralması olduğunu bu nedenle ürünlerini dış pazarlara satmaya odaklandıklarını söylüyor. Dış pazarda sattıkları ürünlerin daha iyi fiyatlandırdıklarını belirten yetkililer, ihracatın artmasındaki bir diğer nedenin ise döviz kurundaki yükseliş olduğunu söylüyor. İhracatın Türkiye’deki çoğu firma için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada dış pazar için, “Onlar nezle olursa biz zatüre oluruz” dedi.
FİRMALAR İHRACATLA ÇIKIŞ YOLU ARIYOR
İç pazarda firmaların rahat olamadığını belirten Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet, “İhracat bizim toplam ciromuzun yüzde 50’sini kapsıyor. Türkiye’deki bazı firmalar ihracatta kendine çıkış yolu arıyor. Biz de Desa olarak planlarımızı 1 yıl öncesinden yaptık. Ancak Avrupa’da biraz yavaşlama var. Bu durum Türkiye’ye birebir yansıyor. Onlar nezle olursa biz zatüre oluruz.” yorumunda bulundu.
Ayakkabı sektörünün mevcut ekonomik koşullardan birebir etkilendiğini belirten Çelet, “Ayakkabı sektörü zor bir süreçten geçiyor. İçeride piyasa çok daraldı. Tüketicilerin öncelikleri değişti. Firmalar ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Üreten bir Türkiye’ye dönmeliyiz. 47 yıllık sanayiciyim hep ürettim. Bunu da alır satarız diye düşünmedim.” ifadelerini kullandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzanan başarı hikayesi Tututanlar'da2.Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY uçağı iniş yapmadan geri döndü3.Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştirileri peş peşe sıraladı4.Saray'dan Özel'in İHA iddiasına cevap!5.Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmesiyle ilgilenmiyor!

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzan...

Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY ...

Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştiril...

Saray'dan Özel'in İHA iddiasına cevap!

Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmes...


