İsrail'e silah satan İngiltere 'savaş suçlarına ortak olabilir'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ağustos 19 2024
İrlanda'daki İngiltere büyükelçiliğinde görev yapan Mark Smith, ülkesinin İsrail'e silah satışlarını gerekçe göstererek Dışişleri Bakanlığı'ndaki pozisyonundan istifa etti. İngiltere hükümetinin "savaş suçlarına ortak olabileceğini" söyledi.
İsrail'e silah satan İngiltere 'savaş suçlarına ortak olabilir'
İngiliz diplomat Smith, daha önce İngiltere'nin Orta Doğu'daki satışlarının onaylanması sürecinde görev aldığını, meslektaşlarının "her gün" İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediği ve uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair "net ve sorgulanamaz örnekler" gördüğünü öne sürdü.

Smith, 16 Ağustos'ta sosyal medyadan bir istifa mesajı paylaştı. Konuyla ilgili endişelerini, resmi denetim kanalları da dahil olmak üzere İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın "her kademesinde" dile getirdiğini söyledi.

İrlanda'nın başkenti Dublin'de görev yapan Smith, irtibata geçtiği makamlardan tatmin edici açıklamalar almadığını vurguladı.

İngiltere Dışişleri, Smith'in istifasıyla ilgili "Mevcut hükümet, uluslararası yasaları koruma konusunda kararlıdır. Uluslararası İnsani Hukuk'un ciddi ihlali ya da buna aracılık etmek için kullanılabilecek eşyayı ihraç etmeyeceğimizi açıkça ifade ettik" dedi.

Bakanlık ayrıca İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin "göreve geldiği gün" İsrail'in uluslararası hukuka uyup uymadığına dair inceleme başlattığını belirtti.

BBC tarafından görülen istifa e-postası, hükümet yetkilileri, elçilik çalışanları ve bakanlık danışmanlarının da dahil olduğu geniş bir eposta ağına gönderildi.

İsrail, Gazze'de uluslararası insani hukuku ihlal etmediğini savunuyor.

İngiliz diplomat, istifa e-postasında "İsrail hükümeti ve ordusunun kıdemli üyeleri açıkça soykırım niyetlerini ifade etti, İsrail askerleri sivil mülkleri bilerek yakarken, yok ederken ve yağmalarken videolar çekiyor" dedi ve ekledi:

"Koca sokaklar ve üniversiteler yerle bir edildi, [Gazze'ye] insani yardım engelleniyor ve siviller sürekli kaçacak güvenli bir yerleri olmayacak halde bırakılıyor. [Filistin] Kızılayı ambulansları saldırıya uğradı, okullar ve hastaneler defalarca hedef alındı. Bunlar savaş suçudur."

Smith ayrıca İngiltere'nin İsrail'e silah satışlarını sürdürmesinin "hiçbir gerekçesi olmadığını" ifade etti.

İngiltere, Avrupa ve ABD'de bazı yetkililer, hükümetlerinin İsrail'e dest

Bu haberler de ilginizi çekebilir