İşte uçak krizinin maliyeti
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Şubat 11 2016
Rus uçağının düşürülmesi ile derinleşen krizin ekonomiye maliyeti 11 milyar dolar olarak hesaplandı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a sunduğu raporda; turizmde 8-9, tarımda ise 2 milyar dolar kayıp olacağı ön görüldü. Madonna, Jennifer Lopez, Justin Bieber gibi dünya starlarının konser vermesi sağlanarak nisan ayında başlayacak EXPO 2016 Antalya'nın krize karşı kullanılması önerildi.
Raporda, Rusya’nın Antalya turizminin üçte birinden fazlasını ve tarım ihracatının üçte ikisini karşılan ana pazar olduğu vurgulandı. 2015 yılında Rusya'dan gelen turist sayısında yüzde 18 düşüş olmasının Antalya'da doğrudan gelir dışında, fiyat indirimleriyle de kayba sebep olduğu vurgulandı. 2016 yılında çok daha büyük kayıp yaşanmasının Antalya için 'kaygı verici' olduğu belirtilen raporda, özetle şöyle denildi: “Tarım sektöründe ise Rusya'ya yapılan ihracatın önemli boyutta olması nedeniyle, etki derecesi tahmin edilenin üzerinde olacaktır. Rusya’nın aldığı kararlar, Rusya'da faaliyet gösteren Antalya şirketlerini ve Antalya'da çalışan Rus sermayeli şirketleri de etkileyebilir. Antalya'da yabancılara satılan 60 bin konut veya gayrimenkulün dörtte birinin Ruslar tarafından alınmış olması nedeniyle kısıtlamalar konut sektörünü de etkileyecektir. Antalya'da yalnızca bir veya iki sektörün değil sanayi, ticaret, hizmet sektörlerine kadar bütün Antalya ekonomisinin etkilenmesi söz konusudur.”
Raporda Antalya turizmi için 4 ayrı senaryoya yer verildi. En ağır senaryoda Rusya pazarının tamamen kaybedilmesi ve Avrupa pazarında da gerileme öngörülerek, şöyle denildi: “Turist sayısında 3-3,5 milyon kayba fiyat indirimi de eklenirse Antalya’nın gelir kaybı diğer sektörleri de etkileyecek biçimde 4.5-5 milyar dolar düzeyine çıkabilir. Büyük kriz senaryosu Türkiye’nin gelir kaybının 8-9 milyar dolara çıkması anlamına gelir.”
Rusya krizinin 'Antalya krizi'ne dönüşmemesi için önleyici ve destekleyici politikaların 'ivedilikle' uygulanması istenen raporda, ihracatta bu ülkeye alternatif pazarlar oluşturulamaması ha
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi3.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!4.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!8.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'9.TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hukuka aykırı'10.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?


