İsviçre'den tarihi karar: Emeklilere yılda13 maaş ödenecek
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Mart 4 2024
Dünyanın hem en pahalı hem de en yüksek yaşam standartlarına sahip ülkelerinden İsviçre'de, emeklilere de çalışanlar gibi her sene 13 maaş verilmesi önerisi referandumda kabul edildi. Öneriyi sunan sendikalar, kararı "tarihi" diye niteledi.
Doğrudan demokrasi modeli ile yönetilen İsviçre'de, emeklilerin geleceğini ilgilendiren iki kritik öneri referanduma sunuldu. Halkın ezici çoğunluğu, her iki teklifte de emekliler lehine oy kullandı. Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olan İsviçre'de 2026'dan itibaren emeklilere bir aylık ek maaş verilmesi teklifi kabul edilirken, emeklilik yaşının aşamalı olarak yükseltilmesi önerisi reddedildi. İş dünyasından memnuniyetsizlik açıklamaları gecikmezken, emekliler için "13. maaş" önerisini ortaya atan sendikalar zafer ilan etti.
Ortalama emekli maaşının ortalama1800 İsviçre Frangının biraz altında olduğu ülkede, İsviçre Sendikalar Federasyonu'nun ve solcu partilerin girişimiyle, çalışanlar gibi emeklilere de her sene bir ek maaş verilmesi teklif edilmişti. "Emeklilikte daha iyi yaşam girişimi" adıyla sunulan, kamuoyunda "13. Maaş" olarak anılan bu düzenlemeye mevcut sağcı hükümet ve parlamento karşı çıkmıştı. Sağcı, liberal ve merkez partilerin yanı sıra iş dünyasından da "çalışan genç nüfusun üzerine daha fazla vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri ile yük bineceği" yönünde tepkiler yükselmişti.
YÜZDE KAÇ OY ÇIKTI?
İsviçre halkının yüzde 58.2'si ise bu iddiaları reddederek dünkü referandumda 13. maaşa "evet" dedi. Ülkedeki 23 kantonun çoğunluğunun, yani 12'sinin "evet" demesiyle de onay şartı yerine gelmiş oldu. Böylece, ülkedeki emeklilere 2026'dan itibaren yılda 12 değil, 13 maaş verilecek.
İsviçre basını, ülkenin emeklilik sistemini güçlendirmek için sol kanattan gelen bir teklifin ilk kez kabul edildiğine dikkat çekti. Ülkede geçmişte haftada beş gün çalışmanın kısaltılması ve çalışanlara daha fazla tatil verilmesi gibi öneriler referandumda reddedilmişti. Halk bu kez daha farklı bir refleks göstermiş oldu.
'TOPLUMSAL ANLAŞMAMIZ HÂLÂ İŞLİYOR'
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları2.Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’de büyük hasarlar3.ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı
6.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı7.Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alacak’8.Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya 15 Bin Asker Gönderecek: Moskova sert tepki verdi9.İran protesto: Trump'tan tehdit, Hamaney'den rest10.Emniyet Müdürü, eşine, şöförlü çakarlı araç tahsis etmiş!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







