Kazakistan ile Rusya arasında borsa ve bankacılık krizi
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cumartesi, Haziran 10 2023
Kazakistan’da yeni açılan Uluslararası Borsa, Rus şirketlerle çalışmayacağını duyurdu.
SAMANYOLUHABER.COM- MOSKOVA
Kazakistan Menkul Kıymetler Borsası ve Astana Uluslararası Borsası’nın ardından ülkede üçüncü uluslararası ITS borsası açıldı.
ITS borsası diğer borsalardan farklı olarak Rus şirketleri ve Rus komisyoncuları ile çalışmayacağını duyurdu.
Ancak yeni kurulan ITS yönetim kurulu başkanı Chingiz Kanapyanov, yeni borsanın açılış töreninde ‘Rus komisyoncularına ve Rus menkul kıymetlerine’ hizmet etmeyeceklerini, iş modelinde bunun olmadığını söyledi.
Bazı uzmanlara göre, muhtemelen Rus yatırımcılara, Kazak brokerleri aracılığıyla bu borsada ticarete katılacaklar.
Yeni platform, AstraZeneca, Intel, Microsoft, Rio Tinto, Shell ve diğer birçok şirketin menkul kıymetleri dahil olmak üzere ABD'de listelenen hisse senetlerini ve depo sertifikalarını alıp satılmasına olanak tanıyor.
Bankacılık faaliyetlerinde kriz
Benzer bir kriz ise bankacılık sektöründe yaşandı ve ülkedeki ABD temsilcilerinin baskısı nedeniyle ruble cinsinden bazı ödemelerin Kazakistan bankalarından geçmediği, bloke edildiği iddia edildi.
Ancak Kazakistan hükümeti, ruble cinsinden yapılan bankacılık işlemlerinin kısıtlanmasıyla ilgili hükümetin talimat verdiği söylentilerini yalanladı.
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Yerulan Zhamaubayev, Kazakistan hükümetinin bankalara ruble cinsinden işlemleri sınırlama talimatı vermediğini söyledi. Kararların bankaların kendi insiyatifleri olduğunu belirtti.
Daha önce bazı medya organlarında, Rus iş dünyasına atıfta bulunarak, ülkedeki ABD temsilcilerinin baskısı nedeniyle ruble cinsinden bazı ödemelerin Kazakistan bankalarından geçmediği, bloke edildiği iddi
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hakime öyle dimdik sordu: “Rüşvet mi aldınız?”2.Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzluk iddiasıyla istifa etti3.Tavşanın suyunun suyu gibi! ”Siz hiç doğuran delil gördünüz mü?”4.İşte gerçekler! Avrupa, Rusya'nın Oreşnik füzelerine ne kadar hazır!5.Eski Adalet Bakanı, başka bir ülkeden 'siyasi mülteci' statüsü aldı

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ

TÜRKMEN TERZİ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER







