Küresel gıda krizi kapıda
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Mayıs 24 2022
Rusya’nın Ukrayna işgali ve iklim krizi nedeniyle sarsılan tedarik zincirleri kıtlık ve açlığı körükledi. BM’ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü tahıl krizinin, 12 milyondan fazla insanı açlık riskiyle karşı karşıya bırakacağını hesapladı.
Rusya’nın Ukrayna işgali ve iklim krizi nedeniyle sarsılan tedarik zincirleri dünyanın çeşitli bölgelerinde kıtlık ve açlığı tetikledi. Moskova birliklerinin dünyadaki buğday ihracatında yaklaşık yüzde 12 paya sahip Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına blokaj uygulaması uluslararası ticari dengeleri altüst etti. Birleşmiş Millet (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’da 20 milyon ton civarı tahılın ülkeden dışarı çıkarılamadığını belirtti. BM’ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre, gıda fiyatları önceki yıla kıyasla yüzde 30 artarak mart ayında en yüksek seviyeye ulaştı.

AFRİKA’DA RİSK
GIDA KORUMACILIĞI
Öte yandan dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan, son 121 yılın en sıcak aylarını geçirmesinden dolayı ülkede kıtlık yaşanabileceğine işaret ederek tüm buğday ihracatını askıya aldı. Bunun yanında, enerji bedellerinin gıda üretim maliyetlerini yükseltmesiyle Mısır mart ayında buğday, un, mercimek ve fasulye gibi temel gıda maddelerinin ihracatını yasaklamıştı. Endonezya da dünyadaki üretimin yüzde 60’ına sahip olduğu palm yağı ihracatını kesmişti.
"BALTIK DENİZİ’Nİ KULLANACAĞIZ"
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!2.Meriç'te Erdoğan'la aynı safta yer tutan Özgür Özel'e tepkiler büyüyor3.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!4.AİHM kararlarına rağmen hukuksuz operasyonlar sürüyor: 1601 kişi daha tutuklandı5.Duygulara köprü kurmak

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK








