'Lider markalar zorda, yakında kepenk indirdiklerini görürsünüz'
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Ocak 8 2017
Dolardaki son durum vatandaşın, tıpkı büyük yatırımcı gibi dolar satmadığı aksine aldığını gösteriyor. Peki Dolarizasyon nereye kadar devam eder?
‘Dolarını bozdurana bedava çorba’ kampanyası sessiz sedasız sona erdi. Bankalardaki döviz mevduatı arttığına, dolar 3,64 TL ile yeni rekora imza attığına göre çorbacılar vaziyetten işkillenmiş olabilir.
İki ihtimalden bahsediliyor: Ya döviz bozdurduğuna dâir dekontla çorbacıya, çiğ köfteciye, berbere gelenler sahtekârlık yaptı ya da Reis-i Cumhur Recep Tayyip Erdoğan, doların böyle düşmeyeceğini bile bile milleti yanlış yönlendirdi. İki şıkkın da doğruluğu son vak'ada teyit edilmiş oldu.
Küsuratı ile bin odalı Saray’dan kur tahmini yapılamayacağını, taşıma su ile dövizin ateşinin söndürülemeyeceğini serbest piyasa birilerinin suratına çarpsa da muhataplar ibret almıyor, hatada ısrar ediyor.
VATANDAŞ BOZDURMADI, 927 MİLYON DOLAR ALDI
Erdoğan’ın dolar tahminlerinin pek tutmadığını, “Almayın, yanarsınız.” dediği tarihte 2,40 TL olan doların nerelere tırmandığını bilenlerin son kampanyada oralı olmadığını Merkez Bankası (TCMB) verileri de tescil etti.
Yerli yatırımcının döviz mevduatları Aralık’ın ilk haftasından beri yükselişte. Yurtiçinde yerleşiklerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonlarının toplam tutarı (kıymetli maden depo hesapları dahil) 927 milyon dolar artışla 145,55 milyar dolar oldu.
30 Aralık ile biten haftada 927 milyon dolar artışın 678,2 milyonu şahıslara ait hesaplarda tahakkuk etti. Böylece şahısların bankalardaki dövizi 89,4 milyar dolara ulaştı. Aralık sonu itibarıyla tüzel kişilerin (kurumların) döviz mevduatı 248,8 milyon dolar yükselerek 56,1 milyar dolar oldu.
Şahısların dolar yatırımı dikkat çekici. O kadar propagandaya rağmen vatandaş doların düşeceğine ihtimal vermiyor, aksine yükseleceğine inanıyor. Nakiti olan alabildiği kadar dolar alıyor. İşte buna ekonomide ‘dolarizasyon’ deniliyor. Dolarizasyonda enflasyon kontrolden çıkar, yatırımlar durur, işsizlik artar, büyüme eksiye döner… 2016 y
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Trump açıkladı: Maduro yakalandı...2.Trump: Maduro New York’a götürüldü, Venezuela’yı biz yöneteceğiz3.İşte Amerika'nın aldığı Maduro'dan ilk fotograf!4.Ukrayna ordusu güney cephesinde zor durumda: Büyük çaplı tahliye başladı5.Erdoğan'ın danışmanı Cemil Ertem, Maduro'ya destek mesajını sildi!
6.ABD: ‘Maduro ve eşi New York’ta yargılanacak’7.Özel: Erdoğan, ‘Kardeşim Maduro’ diyordu, bugün tek kelime edemiyor8.Cumhur İttifakı'nın küçük ortağından başkanlık sisteminde değişiklik talebi9.Venezuela’nın Türkiye Büyükelçisi Gutierrez Türkiye'den resmi kınama beklentisini açıkladı10.İşte son rakamlar: Kaç Suriyeliye Türk vatandaşlığı verildi?
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HÜSEYİN ODABAŞI

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER






