NATO zirvesinde kabul edilen yeni 'Stratejik Konsept belgesinde' neler var?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Haziran 30 2022
NATO üyesi ülkelerin liderleri, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen zirvede, NATO'nun yeni Stratejik Konsept belgesini kabul etti. Müttefiklerin, daha tehlikeli ve rekabetçi bir dünyada savunma yatırımlarının ve ortak finansmanının arttırılmasının yanı sıra Ukrayna'ya uzun vadede daha fazla destek verilmesiyle desteklenen "caydırıcılık ve savunmada temel değişim" kararının alındığı Madrid Zirvesi'nde onaylanan yeni Stratejik Konsept belgesinde Çin ilk defa tehdit unsuru olarak zikredildi. Rusya ise ilk kez "en önemli ve doğrudan tehdit" olarak sınıflandırıldı.
İşte Euronews'in haberinde detaylandırdığı, Kuzey Atlantik Örgütü'ne üye ülkelerin liderlerinin 29 Haziran Çarşamba günü, Madrid Zirvesi'nde kabul ettiği NATO'nun yeni Stratejik Konsepti'ndeki maddeler:
Rusya en büyük tehdit
Belgede "NATO çatışma istemiyor ve Rusya için hiçbir tehdit oluşturmuyor. Rusya'nın tehditlerine ve düşmanca eylemlerine birleşik ve sorumlu bir şekilde yanıt vermeye devam edeceğiz. Ancak, riskleri yönetmek ve azaltmak için Moskova ile iletişim kanallarını açık tutmaya istekliyiz." ifadelerine yer verildi.
Avrupa-Atlantik bölgesinde ve NATO ile Rusya arasında istikrar ve öngörülebilirlik istendiğine işaret edilen belgede, "İlişkimizdeki herhangi bir değişiklik, Rusya'nın saldırgan davranışlarını durdurmasına, uluslararası hukuka tam olarak uymasına bağlıdır." denildi.
Çin ilk kez tehdit olarak sınıflandırıldı
Çin'in kötü niyetli hibrit ve siber operasyonları, çatışmacı söylemi, dezenformasyonuyla müttefikleri hedef aldığının belirtildiği belgede, böylece NATO'nun güvenliğine zarar verdi
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyaretinde, kaybolan toplumsal vicdanı nasıl izlediğini anlattı2.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları3.Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’de büyük hasarlar4.Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alacak’5.ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu
6.Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya 15 Bin Asker Gönderecek: Moskova sert tepki verdi7.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı8.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı9.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi10.Trump'ın, Venezuela petrol planı hangi aşamada? işte son durum!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyare...

Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş de...

Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’d...

Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alac...

ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu


