Obeziteyle savaşacak aşı TUBİTAK'tan onay aldı (Özel)

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Aralık 6 2015
'Adenovirüs 36' ile bulaşıcı olduğu saptanan obeziteyle ilgili 'aşı' çalışmalarını sürdüren Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (YDÜ-DESAM) Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve ekibi TÜBİTAK'tan onay aldı.
Obeziteyle savaşacak aşı TUBİTAK'tan onay aldı (Özel)
'Adenovirüs 36' ile bulaşıcı olduğu saptanan obeziteyle ilgili 'aşı' çalışmalarını sürdüren Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (YDÜ-DESAM) Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve ekibi TÜBİTAK'tan onay aldı.

Şanlıdağ, "Yaptığımız çalışmalarda mikrop tarafından uyarılmış yağ dokusundan salgılanan bazı maddelerin olaya iştirak ettiğini gözlemledik. TÜBİTAK bu gözlemlerimizi derinleştirmek için benzer bir projeye onay verdi." dedi.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada daha önce Adenovirüs 36 isimli virüs yoluyla bulaşıcı olduğu saptanan obezite ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Şanlıdağ, Mikroplara bağlı obezitenin mekanizmasını şifrelerini çözmeye çalıştıklarını aktardı.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE PROJEYİ BAŞLATACAĞIZ"

"Bu mikrop hangi yollarla bu süreci başlatıyor, bu süreçte hangi maddeler önemli rol oynuyor onları tespit etmeye çalışıyoruz." diyen
Şanlıdağ, "Yaptığımız çalışmalarda mikrop tarafından uyarılmış yağ dokusundan salgılanan bazı maddelerin olaya iştirak ettiğini gözlemledik. TÜBİTAK bu gözlemlerimizi derinleştirmek için benzer bir projeye onay verdi. Bu yaklaşık bir yıl sürecek bir proje. Önümüzdeki günlerde bu projeye başlayacağız. Nasıl ki bir orkestra şefinin orkestrayı yönettiği gibi bu süreci yöneten maddeyi saptayabilirsek ki o noktadayız, o maddeyi durdurduğumuzda süreci de ileride durduracağız. Onun peşindeyiz." şeklinde konuştu.

"AŞI İLE OBEZİTENİN ÖNLENEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİK"

2013 yılında da deney hayvanları üzerinde yaptıkları bir araştırmada aşı ile obezitenin önlenebileceğini gösterdiklerini belirten Şanlıdağ, "Bu anlamda da acaba mikroplara bağlı obeziteyi biz tedavi edebilir miyiz sorusunu kendimize sorduk. Bu işin mekanizması nasıl oluyor bu şifreyi biz çözebilirsek obeziteyi kontrol edebilir miyiz noktasında kendimize sorular sorduk. Bu doğrultuda araştırmalarımızı derinleştirdik. Obezite Adenovirüs 36 bir neden fakat bu virüsün direk ve ya dolaylı yoldan devreye

Bu haberler de ilginizi çekebilir