Pandemi karaciğerleri bozdu.. Nakil talepleri arttı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Kasım 1 2021
ABD’de yapılan bir araştırma pandemide artan içki tüketimine bağlı olarak karaciğer nakli ihtiyacının da arttığını gösterdi.
Araştırmacılar alkolik hepatit nedeniyle karaciğer nakli yaptıran ya da nakil için bekleme listesine alınan hasta sayısının pandemi öncesi eğilimlere dayandırılan tahminlerden yüzde 50 daha fazla olduğunu gördü.
Alkolik hepatitte karaciğer, tüketilen içkileri işlemeyi bırakarak enflamasyonu tetikleyen yüksek derecede toksik kimyasallar yaratmaya başlıyor. Enflamasyon, sağlıklı karaciğer hücrelerini öldürerek karaciğerde geri dönüşü olmayan zarara yol açıyor ve hastanın hayatta kalması için nakil gerekebiliyor.
Hastalık uzun yıllar ağır içicilik sonucu ortaya çıkabildiği gibi kısa dönemde aşırı alkol tüketimine bağlı olarak da görülebiliyor. Bilim dünyasında neden bazı insalarda bu durumun ortaya çıktığı, bazılarında ise çıkmadığı konusunda henüz net bir bilgi yok.
Listeler ve satışlarlar incelendi
Araştırma için Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları Mart 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında ABD’de organ nakli listesindeki insan sayısı ile pandemi öncesi verilere dayanarak öngörülen rakamları karşılaştırdı. Ayrıca 2016-2021 arası ulusal aylık perakende içki satışı da incelendi.
JAMA Network Open’da yayınlanan sonuçlar, alkolik hepatit nedeniyle karaciğer bekleme listesindeki kişi sayısındaki artış ile pandemi sırasında perakende içki satışlarındaki artış arasında pozitif bir korelasyon olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, içki satışlarının Mart 2020’den başlayarak keskin şekilde arttığını ve yılın geri kalanında hemen hemen aynı seviyede kaldığını belirtti.
Nakil listelerinin incelendiği dönemde ise alkolik hepatite bağlı olarak fazladan 51 bin 488 kişinin organ bekleme listesine alındığı, 32 bin 320 hastaya da karaciğer nakli yapıldığı görüldü. Alkolik hepatit dışındaki nedenlerden karaciğer nakli
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye gitmiş2.Türkiye'de uygulanan ÖTV Japon otomobil devini zorladı3.Karabük’te 80 yaşındaki kadın donarak hayatını kaybetti4.Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Netenyahu izin vermiyor!5.Cezaevindeki Tayfun Kahraman hastaneye kaldırıldı
6.Mahkemenin gerekçeli kararı: Saraçhane'de Gazeteciler ve protestocular anayasal haklarını kullandı7.Murat Ongun'un X hesabına ulusal güvenlik gerekçesiyle erişim kısıtlaması8.Bayrampaya Belediyesi soruşturması: Baklavacı ve otel müdürüne tutuklama!9.İstanbul’daki IŞİD operasyonunda 72 şüpheliye tutuklama talebi10.Trump açıkladı: Maduro yakalandı...

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Mehmet Akif Ersoy 3 ay önce tövbe için Umre’ye git...

Türkiye'de uygulanan ÖTV Japon otomobil devini zor...

Karabük’te 80 yaşındaki kadın donarak hayatını kay...

Türkiye Gazze'ye neden yardım etmiyor? Erdoğan: Ne...

Cezaevindeki Tayfun Kahraman hastaneye kaldırıldı


