Patatesli köy ekmeği hediyelik ürün oldu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Şubat 2 2016
Sucuğu ve lokumu dışında Afyonkarahisar'ın 'köy ekmeği' de hediyelik ürün olarak ilgi görmeye başladı.
Sucuğu ve lokumu dışında Afyonkarahisar'ın 'köy ekmeği' de hediyelik ürün olarak ilgi görmeye başladı.

Köy ekmeğinin en büyük özelliği katkı maddesi kullanılmadan yapılması. Patates ve ekşi maya diye tabir edilen doğal maya ile yapılan köy ekmeği, Afyonkarahisar'da yaygın olarak bulunan özel taş fırınlarda pişiriliyor. Şehirde geleneksel yöntemlerle köy ekmeği üreten fırınların sayısı 100'ü geçti. Taş fırınlarda insanlar günlük ekmek ihtiyaçlarını karşılarken, birçok aile de ürettikleri ekmekleri satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Afyonkarahisar'ın en ucuz hediyelik ürünü olan meşhur köy ekmeğini sokaklarda köşe başlarında açılan ekmek büfelerinde ve mahalle aralarındaki fırınlarda bulmak mümkün.

"TÜRKİYE'NİN HER YERİNE EKMEK GÖNDERİYORUZ"

Gedik Ahmet Paşa İlköğretim Okulu yanında yıllardır köy ekmeği satan Salim Çelik, ekmeğin en büyük özelliğinin katkısız, doğal maya hamuru ile patatesle yapılması olduğunu söyledi. Çelik, bu ekmeğin en büyük özelliğinin doyurucu ve katkı maddesi kullanılmadan yapılması olduğunu kaydetti. Çelik, "Ekmek keserken ufalanmıyor. Değişik bir tadı ve kokusu vardır. Uzun müddet saklanabilir. Bu yüzden Afyonkarahisar'a gelenler mutlaka bu ekmeği alarak eşine dostuna hediye eder. Taş fırında pişirildiği için de, içi hamur kalmaz pişkin olur. Taş fırının özelliği ise zemini taş ve üzeri ateş tuğlasından yapılmasıdır." dedi.

Çelik, Afyonkarahisar'da 100'den fazla fırında köy ekmeğinin üretildiğini dile getirdi. Çelik, "Taş fırında pişirilmiş ve geleneksel Anadolu mayası (ekşi maya) ile mayalandırılmış, kimyasal katkı ve koruyucu içermeyen, gerçek anlamda geleneksel diyebileceğimiz ve yılların bizlere unutturduğu ekmek tekrar üretildi. Afyonkarahisar'ın köy ekmeği hem sağlıklı, hem de ucuz bir hediyelik ürün olarak yerli ve yabancı misafirler tarafından oldukça ilgi görüyor." diye konuştu.

"EN UCUZ HEDİYELİK ÜRÜN"

Çelik, Afyon köy ekmeğinin Türkiye'de meşhur olduğunu belirterek, şehre gelenlerin lokum, sucuk yanında mutlaka köy ekm

Bu haberler de ilginizi çekebilir