Rojava yönetimi Suriye seçimlerine katılmayacak
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Mayıs 24 2021
Geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzeyde bir heyetin resmi temaslarda bulunduğu Rojava’da Suriye hükümeti ile arasında bulunan bütün sınır kapılarındaki geçişlerin belirsiz bir tarihe kadar askıya alınma kararından yeni bir gelişme daha yaşandı.
Rojava’da Demokratik Suriye Meclisi (MSD) tarafından yapılan açıklamada 26 Haziran’da Suriye gerçekleşecek başkanlık seçimlerine katılmama kararı alındığı belirtildi.
Yapılan açıklamada “Uluslararası kararlara göre siyasi bir çözüm bulmadan önce tutsakların bırakılması, göçmenleri geri dönmesi, tek gücün egemenliğinin ve zorbalığın olmadığı, Suriye’deki tüm halkların haklarını kabul eden, ayrım gözetmeyen herkes arasında eşitliği sağlayan yeni siyasi temeller üzerinde demokratik bir atmosfer olmadan gerçek bir seçimden söz edilemez” denildi.
MSD tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
“Demokratik Suriye Meclisi olarak birçok kez Suriye halkının taleplerini gerçekleştirmeyen, siyasi haklarını ve varlıklarını temsil etmeyen, onları ilgilendirmeyen 2254 sayılı uluslararası karara karşı olan seçim çalışmalarına izin vermeyeceğimize dair açıklamalar yaptık.
Birçok kez siyasi bir gelişme kat etmek için Şam hükümeti ile görüşme gerçekleştirmeye çalışmamıza rağmen, Şam hükümeti görüşmeleri engelledi. Çünkü amacı insan haklarını göz önünde bulundurmaksızın kendi isteklerini dayatmaktı.
Bu kapsamda, Suriye halklarına yönelik işlenen bütün suçların sorumlusu ve 2254 sayılı karar çerçevesinde siyasi çözümün olması için yapılan görüşmelerinin engellenmesinin sorumlusu rejim ve muhalefettir. 2254 sayılı karara göre geçici bir hükümet kurulmalıdır. Güvenli bir atmosfer oluşturulmalıdır. Krizin sonlanması için dürüst bir seçimin olması ve uluslararası gözlemcilerin olduğu yeni bir yol izlenmelidir.
MSD olarak başkanlık seçimlerinin bir parçası olmayacağız ve buna katılmayacağız. Bu konudaki tutumumuz değişmeyecektir. Uluslararası kararlara göre siyasi bir çözüm bulmadan önce tutsakların bırakılması, göçmenleri geri dönmesi, tek
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzanan başarı hikayesi Tututanlar'da2.Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmesiyle ilgilenmiyor!3.Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştirileri peş peşe sıraladı4.Ünlülere uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: Veyis Ateş de gözaltına alındı5.Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY uçağı iniş yapmadan geri döndü

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER

5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzan...

Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmes...

Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştiril...

Ünlülere uyuşturucu soruşturmasında flaş gelişme: ...

Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY ...


