Rusya’nın saldırıları dünyayı felakete sürüklüyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Temmuz 27 2023
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna ve Rusya’nın ayrı ayrı talebiyle acilen toplandı. Ukrayna’nın gündemi, Rusya’nın, tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından başlattığı saldırılarla ülkenin tahıl siloları, limanları, sivil altyapısı, ülkenin UNESCO tarafından koruma altında olan tarihi yapısıydı. Ukrayna, Pazar günü hasar gören Odessa’daki tarihi katedral saldırısını da konseye taşındı.
Rusya’nın saldırıları dünyayı felakete sürüklüyor
Rusya, Ukrayna’da Rus kökenli din adamlarına yönelik Kiev yönetimin uyguladığı baskıyı ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin baskı ve zulme karıştığını iddia ederek başka bir gündem maddesini Güvenlik Konseyi’ne taşıdı.

İki ülkenin ayrı gündemleriyle toplanan konseyin ilk oturumunda, Rusya’nın din adamlarına yönelik Kiev yönetimin baskı iddiaları tartışıldı. Rusya’nın bir Ortodoks rahibe konseyde söz verilme talebi 3 evet oyuna karşı kullanılan 12 oyla reddedildi.

Rusya temsilcisi oturumun ilk bölümünde dört kez söz aldı ancak Ukrayna’nın gündeme getirdiği maddelerin görüşüldüğü oturumun ikinci bölümünde hiç söz almadı.

BM Genel Sekreteri’nin siyasi ve barış inşası işlerinden sorumlu yardımcısı Khaled Khiari, “Rusya’nın bu son saldırıları Ukraynalılar ve dünya için felaketli bir dönemece işaret ediyor” dedi.

Khiari, savaşın başlamasından bu yana UNESCO’nun Ukrayna'da 117 dini mekan da dahil olmak üzere 274 kültürel mekanın hasar gördüğünü doğruladığını ifade etti. Khiari, “Genel Sekreter'in bu hafta sonu belirttiği gibi, bu savaşın Ukrayna kültürü ve mirasına yönelik artan tehdidinden endişe duyuyoruz. Rusya’yı uluslararası korunan Ukrayna’nın kültürel varlıklarına yönelik saldırıları derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

“Kasıtlı olarak hedeflenen altyapı milyonlarca insanın hayatını tehdit ediyor’’

BM Genel Sekreter Yardımcısı Khiari, gıda ihracını kolaylaştıran altyapının kasıtlı olarak hedef alınmasının milyonlarca insanın hayatını tehdit edebileceğini vurgulayarak saldırılara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna'nın Karadeniz liman tesislerine yönelik saldırıların küresel gıda güvenliği üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabileceği konusunda uyardığını belirten Khiari, ”Ukrayna'nın Moldova ve Romanya sınırlarına çok da uzak olmayan, Ukrayna tahıl sevkiyatı için önemli bir yol olan Tuna Nehri üzerindeki Reni ve Izmail limanlarındaki tahıl depolama tesisleri de dahil olmak üzere liman altyapısına yönelik Rusya'nın daha fazla saldırı düzenlediğine dai

Bu haberler de ilginizi çekebilir