Sandık taşınırsa bu tabloya göre...
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ekim 2 2015
1 Kasım genel seçimleri yaklaşırken gündeme getirilen ‘taşımalı sandık’ sistemi sonuçları nasıl etkiler? BirGün Gazetesi siyasilere ve anket şirketi yöneticine sorarak araştırdı.

Seçim kararından hemen sonra gündeme getirilen ‘sandık taşıma’ oyunu, AKP’nin dışındaki siyasilerin, demokratik kitle örgütlerinin ve halkın tepkisini çekiyor. AKP’nin ‘basit’ planının öncelikle HDP, sonra da CHP’nin oylarını düşürüp daha fazla vekil çıkarmak olduğu belirtilirken, bu kurgu öncesinde bazı bölgelerde çatışma zemini oluşturulduğu ifade ediliyor.
Sandık tartışmasında başka noktalar da ön plana çıkıyor. Araştırma şirketleri, “Bu plan tutmaz, çünkü HDP seçmeni her koşulda sandığa gider. Yaşadıkları yer dışında oy kullanmayacak olan AKP seçmenidir” diyor. Bu görüşler farklı soru işaretlerini de akıllara getiriyor. Acaba oylar hukuksuz bir şekilde iktidar partisine kaydırılabilir mi? Ya da seçimler mi ertelenmek istiyor? HDP, İstanbul Vekili Avukat Filiz Kerestecioğlu, CHP Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın ve Gezici Araştırma Şirketi’nden Murat Gezici dikkat çekici BirGün Gazetesi'nden Erk Acarer'e değerlendirmelerde bulundu.
İşte 10 maddede taşıma planı ve AKP’nin sandık oyunu!
-Fikir nasıl ortaya çıktı?
Filiz Kerestecioğlu: “AKP’nin planı çok basit! HDP’nin oylarını düşürüp, kendi oylarını arttırmak istiyor. Ben ‘yaratılmış savaş’ diyorum. Önce bir yerde sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor, arkasından orada çok sayıda insan ölüyor ve sonrasında sandık taşıma konusu gündeme getiriliyor. Bu da başkaları eliyle yaptırılıyor. Yani merkezi bir karar olmuyor. ‘O bölgenin’ buna ihtiyacı varmış gibi bir algı yaratılıyor. Ancak neredeyse hiçbir gerginliğin yaşanmadığı Erzincan’da da konu trajikomik gerekçelerle gündeme getirilince amaç netleşiyor.
AKP’nin amacı 18 fazla!
Güneydoğu’nun yanı sıra yakın dönemde hiçbir huzursuzluğun yaşanmadığı Erzincan’da sandık birleştirme fikr
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzanan başarı hikayesi Tututanlar'da2.Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY uçağı iniş yapmadan geri döndü3.Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştirileri peş peşe sıraladı4.Saray'dan Özel'in İHA iddiasına cevap!5.Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmesiyle ilgilenmiyor!

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

5 yılda 0'dan 35'e: Bir öğretmenin patronluğa uzan...

Bir garip 'misilleme' iddiası: Libya'ya giden THY ...

Tayyar muhalefete soyundu: İktidara ağır eleştiril...

Saray'dan Özel'in İHA iddiasına cevap!

Putin: Rusya artık Ukrayna ordusunun geri çekilmes...


