Savaştaki Ukraynalılar bie Türkiye'den fazla et alabiliyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Nisan 24 2023
Kırmızı etteki fiyat artışları, ülkemize Avrupa’da yeni bir zirve daha getirdi. Türkiye’de asgari ücretle, 1 yıldır savaşta olan Ukrayna’dan bile daha az et alınabiliyor.
Avrupa ülkelerinde en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında Türkiye, asgari ücretle en az kırmızı et alabilen ülke oldu.Üreticiye desteklerin yetersiz kalmasıyla azalan hayvan varlığı, kırmızı et fiyatlarındaki artışı tırmandırdı.
Güvenirliği tartışılan resmi verilere göre dahi kırmızı et fiyatı bir ayda yüzde 19.9, yılbaşından bu yana yüzde 60 arttı.
İktidar, yüksek enflasyon nedeniyle eleştirilen ekonomi politikalarını, ‘dünyada da enflasyon artıyor' diye savunurken, yaşanan gıda krizine de Avrupa'da da raflar boş diyerek yanıt veriyordu. Baz etkisiyle enflasyon düşüşe geçse de gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Dünyada ise tam tersine gıda fiyatları son 1 yıldır düşüşe devam ediyor.
UKRAYNA 28 KİLO ALABİLİYOR
İktidarın ekonomi politikalarını savunmak için sık sık Avrupa'yı örnek göstermesinden hareketle Avrupa'daki en yüksek enflasyona sahip ülkelerdeki kırmızı et fiyatlarını ve et üzerinden alım gücünü karşılaştırdık. Enflasyonda, ikinci sıradaki ülkeye 2 katı farkla zirvede yer alan Türkiye'de asgari ücretle, daha düşük asgari ücrete sahip ülkelerden bile daha az et alınabiliyor. 1 yılı aşkın süredir Rusya ile savaşta olan yüzde 21.3 enflasyona sahip Ukrayna'da, 166.23 Euro asgari ücretle, 28.07 kilogram kırmızı et alınabiliyor. Yüzde 50.51 enflasyon oranına sahip Türkiye'de asgari ücret Ukrayna'nın neredeyse 2.5 katı (397.47 Euro) fazla olmasına karşın, etin kilogram fiyatını ortalama 300 lira olarak aldığımızda, 27.87 kilogram et alınabiliyor. Asgari ücret olarak Türkiye yakın olan Bulgaristan'da (398.81 Euro) ise 32.47 kilogram et alınabiliyor.

Enflasyonu en yüksek Macaristan'da 44 kilo et
Avrupa'da yüzde 25.2 ile T
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kim düşük kim gözde! Erdoğan'ın uçağında yandaş değişim profilinin detayları2.Rusya, 'Oreşnik' füzesini ateşledi: Kiev ve Lviv’de büyük hasarlar3.ABB'den Melih Gökçek hakkında suç duyurusu4.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi5.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı
6.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı7.Trump: 'Grönland‘ı ABD almazsa Rusya veya Çin alacak’8.Fransa ve İngiltere Ukrayna'ya 15 Bin Asker Gönderecek: Moskova sert tepki verdi9.İran protesto: Trump'tan tehdit, Hamaney'den rest10.Emniyet Müdürü, eşine, şöförlü çakarlı araç tahsis etmiş!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







