Şemdinli'den yükselen 'huzur' sesi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Ağustos 23 2015
Güneydoğu'nun bazı il ve ilçelerinde öz yönetim (özerklik) ilan edilmesinden sonra başlayan çatışmalardan en çok bölge halkı etkilendi. 90'lı yılları hatırlatan kaos ortamı, birçok insanı bir kez daha evinden, yurdundan etti. Terörün vurduğu Şemdinli'ye gittik ve yaşananları yerinde görüp mağdur köylüleri dinledik.
Şemdinli'den yükselen 'huzur' sesi
Yüksekova'dan 40 dakikalık yolculuğun ardından, beş gündür yoğun çatışmaların yaşandığı Şemdinli'ye ulaştık. Yemyeşil bir vadideki ilçenin sırtını yasladığı dağlardan hâlâ duman yükseliyor. PKK'lıların yolu kapatarak eyleme başlamasından sonraki çatışmalar, Şemdinli ve merkez köylerin boşalmasına sebep olmuş. Panikle evlerini terk edenler, yollar kapalı olduğu için yakın köylere sığınmış. Merkeze bağlı 4 bin 600 nüfuslu Şapatan-Altınsu köyünde 100 kadar erkek kalmış. Top mermileri, burada birçok evi harabeye çevirmiş. Çatışmanın başladığı gün çocuklarıyla kömürlükte saklandıklarını anlatan köy sakinlerinden Zekeriya Özbek, “Yaşananlara artık yeter demeliyiz. Hepimiz Türkiye vatandaşıyız. Ne polis annesi ne de asker annesi ağlasın. Siyasetçilere sesleniyoruz: Koltuk sevdasını bırakın, Kardeş kavgası sona ersin. Yastığa başımızı koyduğumuzda huzurla uyuyabilmek istiyoruz. Bu mümkün.” diyor. Mehmet Emin Dündar'ın salonundan içeri top mermisi giren evi ise oturulamaz halde. Ayet yazılı tabloyu yıkıntılar arasından kaldırıp gösterirken gözleri yaşarıyor: “Batıda bunların binde biri yaşansa Türkiye ayaklanır, bizim küçük bir kedi kadar değerimiz yok mu?” diye soruyor.



7 Haziran genel seçimlerinden sonra patlak veren terör olaylarını yerinden incelemek için düşüyoruz yola. Beş gündür yoğun çatışmaların yaşandığı Şemdinli'nin Şapatan-Altınsu köyün vardığımızda şaşkınlığımızı gizleyemiyoruz. Çatışmaların şiddetiyle harap olmuş evler arasında ilerlerken kendimizi adeta Suriye'de hissediyoruz. 4 bin 600 nüfuslu köyde şimdi yaklaşık 100 erkek kalıyor. Çatışmaların yaşandığı sırada birçok defa kaymakamı aradıklarını ifade eden köylüler, sivillere bir zarar gelmeyecek garantisini almalarına rağmen, köy meydanına bombanın düşmesinden sonra herhangi bir devlet yetkilisinin aramamasından şikayetçi

Bu haberler de ilginizi çekebilir